PČR a lov divočáků

ExplosiveCZ

Příspěvek#16 » pát 8. lis 2024, 15:31

Tak hlavně pokud si dobře pamatuji, tak po pruseru na FF Jablonec lov divočáků "odložil" https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/jab ... zpravy_tty

SunWuKung

Příspěvek#17 » pát 8. lis 2024, 21:08

To zastrelne za 10k, to nemuze dopadnout spatne ... 8-)

https://en.wikipedia.org/wiki/Perverse_incentive

stip

Příspěvek#18 » pát 8. lis 2024, 22:53

Dobře, že se do toho PČR pustila a myslivcům to sebrala. I kdyby jich nakonec postříleli stejně, tak je to alespoň vůči těm myslivcům výchovné. O nich totiž platí, že "kapři si rybník nevypustí". Udržují zvěř přemnoženou cíleně, na škody v lese a na plodinách kašlou. Vozí do lesa metráky odpadků s výmluvami, že vnadí a přitom místo toho přikrmují atd.

MojeTikka

Příspěvek#19 » sob 9. lis 2024, 07:14

Tak jasne, kdyz uz nekde hnijes na posedu, tak chces, at ti toho do kaliste prijde co nejvic, abys aspon neco trefil.

marinakus

Příspěvek#20 » sob 9. lis 2024, 11:04

stip : To nemůžeš myslet vážně. Děláš si prdel, žejo? A ne, nejsem myslivec, kdybys mi to chtěl podsunout.

Gimpel

Příspěvek#21 » sob 9. lis 2024, 12:07

To sám zas naopak s kolegou ,,stip" jen souhlasím.

Navíc líbí se mi, že kluci četničtí si hezky potrénovali :) .
Za některých okolností, se jim to bude hodit, stran zvláště nebezpečného pachatele.

ondra009

Příspěvek#22 » sob 9. lis 2024, 13:15

Zver je premnozena, protoze je vsude na polich fura zradla, kterou se muze celej rok krmit. Myslivci je prikrmuji jen v zime, aby ta premnozena zver nechcipla hlady. Muzete se k nim pridat, urcite to budete umet lip.

kolemjdoucí

Příspěvek#23 » sob 9. lis 2024, 16:09

Nevím, nejsem zainteresovaná osoba ani z jedné strany, ale co jsem o tom četl, tak se hlavně jednalo o to, aby ta prasata nebyla špatně střelená a "nebarvila" po lese, protože i ta krev je u nakaženého zvířete problém. Takže odstřelovači potrénují a ještě to bude mít užitek. Mě to dává smysl a připadá mi to rozumné.

Piggy

Příspěvek#24 » sob 9. lis 2024, 16:28

Přemítám proč se starat, aby ta přemnožená zvěř v zimě nechcípla hlady?

vgj

Příspěvek#25 » sob 9. lis 2024, 17:12

Protože se přikrmuje tam kde nepůsobí škody a střílí tam kde působí.
Hladová zvěř se pustí do ozimů nebo do mladého lesa.
Když jim nedáš sůl, tak budou ožírat slanou trávu u posolených silnic a skákat před auta.

Problém je, že zvěř je hladová od sklizně řepky a kukuřice. Tj už měsíc. Není moc míst kam se může uchýlit.
Rakušani mají srnčí zvěře násobně víc. Ale pole jsou 10 měsíců v roce zelená. Škody nevznikají.

milanvpg

Příspěvek#26 » sob 9. lis 2024, 19:26

Pořád tomu jako laik nerozumím. Proč se přikrmuje tam, kde nepůsobí škody a nezačne se střílet, až když škody působit začne? Protože by na jaře nebylo co střílet?

stip

Příspěvek#27 » sob 9. lis 2024, 20:08

marinakus píše:A ne, nejsem myslivec, kdybys mi to chtěl podsunout.
Nechtěl, proč bych měl? Já taky myslivec nejsem. Vždycky jsem dělal jen honce a chodil jsem krmit. Střílet chodil jen táta a strýc.

stip

Příspěvek#28 » sob 9. lis 2024, 20:39

milanvpg píše:Pořád tomu jako laik nerozumím.
To je jednoduchá matematika založená na vzorci: 1 srnec = 2 kýty. Když budou mít v lese myslivci 20 kusů spárkaté, tak dospělých bude řekněmě 60% tedy 12 ks. Poměr pohlaví bude 1:1, takže každý rok bude přírůstek 6 ks. Takže se 3 uloví a příští rok bude v lese 23ks. To vás ale nevytrhne, příští rok ulovíte zase ty tři, maximálně čtyři a tak to půje stále dokola. Když máte platit pronájem honitby, tak to je bída s nouzí, to nikdo dělat nebude.

Pokud ale bude v honitbě kusů 200, už jsou ty počty veselejší. Dospělých bude 120, přírůstků 60. Takže si jich v klidu slovíte 30 a na příští rok jich budete mít 230. Z toho je podle stejné matematiky už napřesrok přírůstků 69 ks. Za rok o devět víc, takže už nelovíte 30, ale třeba 40 a tak to pokračuje geometrickolu řadou. Skončí to potom brekem, že nezvládáte lovit a další výmluvy, ale podsata věci je, že ty vysoké stavy myslivcům vyhovují.

CzechJoker

Příspěvek#29 » ned 10. lis 2024, 07:49

Nevím, nakolik je to to pravda. Data od ČSÚ jsou snad směroplatná, nicméně řeč je zde o kozách:
https://www.asz.cz/clanek/10433/data-csu-ukazala-dalsi-narust-stavu-premnozene-sparkate-zvere-ta-znemoznuje-obnovu-pestrych-lesu/

dan

Příspěvek#30 » ned 10. lis 2024, 09:07

Neco podobneho jako "stip" jsem pred par dny tvrdil jednomu myslivci, a ten se branil, ze zrovna tam, kde ted zasahuje kavalerie je cerny hodne proto, ze stat lov v danem miste zakazal - aby v dusledku lovu nedochazelo k vytlacovani zvere jinam a tim k sireni cerneho moru.

Takze bud' "muj" myslivec lze, nebo stat zmenil priority a snizeni stavu dostalo prednost a navic ho chce mit rychleji nez by to zvladli myslivci. Mozna ma PCR honitbu oblklicenou, takze ani kopytko jinam neunikne.

Nebo jde mozna o to, ze se zrovna ted hodi aby se v souvislosti s PCR mluvilo (take) v jine souvislosti nez, ze k nim nikdo nechce, ti co tam jsou tak utikaji a diry v tabulkach se umele zacpavaji navlekanim uklizecek do uniforem ...

Zpět na