Nařízení vlády pro zákon o nakládání se zbraněmi/Střelecká příprava



vidocqcz
Příspěvky: 203

Příspěvek#121 » sob 10. dub 2021, 16:07

No já se snažil nějak zamyslet nad tím, čím můžeme být státu (lidem kolem sebe, přátelům, rodinám ne politikům) užiteční v praktické rovině.
Určitě je to jako pistolero v dobách míru a v dobách větších či menších společenských pnutí. Zcela v souladu s NO.
A pak se zkouším zamyslet, co dál. Týmová spolupráce je těžká nacvičit v nějaké rozumné kvalitě. Především proto, že támhle Franta s náma trénuje už půl roku a teď má zaracha a my se snažíme najít nového kulometčíka. Nemyslím, že to masově může mezi civilisty klapat.
Zatím mi vychází, že nejlepší využití "střelecké veřejnosti" v dobách potřeby zálohy aktivní zálohy je LR. Nebo prostě střelba na větší vzdálenosti 300+. Kde může člověk trénovat (a studovat) sám a ty získané dovednosti a zkušenosti by mohly být docela dobře použitelné.

Proto si tak nahlas přemýšlím. Pokud má stát nějakou koncepci, mohl by jí ze své strany podpořit například usnadněním a pomocí se zakládáním střelnic pro střelbu na delší vzdálenosti. Protože to si myslím, že u nás dost chybí. Nebo by mohl začlenit střeleckou přípravu do, jak to říct, běžného života. Třeba tím,
že by ve větších městech byla podpora pro vnik dětských střeleckých kroužků (vzduchovka, později malorážka), formou třeba městských střelnic. Mohl by tím pomoci oddémonizovat zbraně.
Osobně mi nejde o nějaké dodávky střeliva, placení kurzů, nebo tak. Jsem rád, že se stát pokouší o nějaký dialog.



jodo
Příspěvky: 152

Příspěvek#122 » sob 10. dub 2021, 17:32

A co instruktoři toho střeleckého výcviku? to by mohla být naše úloha.



greenhorn
Příspěvky: 714

Příspěvek#123 » sob 10. dub 2021, 19:07

risa2000 píše:greenhorn: Blábolení o tom, co už zveřejněno bylo, zbytečné není. Já jsem si třeba mohl udělat daleko lepší představu o tom, co je v textu popsáno poměrně suše, a zasadit to i do kontextu. Že to není zajímavé pro tebe, je čistě tvoje osobní věc.


Tak pro tebe znovu. Dokud nebudeme znát přesný způsob využití osob a jejich zbraní zařazených do zálohy státu, tak si můžeš zasazovat do kontextu co chceš, ale bude ti to k ničemu.

Uživatelský avatar
tomasek
Příspěvky: 424

Příspěvek#124 » ned 11. dub 2021, 11:07

jodo píše:A co instruktoři toho střeleckého výcviku? to by mohla být naše úloha.


A jakou máš odbornou praxi, že bys chtěl dělat instruktora?

Já předpokládám, že by to měli být dlouholetí střelečtí instruktoři PČR, AČR..



greenhorn
Příspěvky: 714

Příspěvek#125 » ned 11. dub 2021, 11:27

tomasek píše:Já předpokládám, že by to měli být dlouholetí střelečtí instruktoři PČR, AČR..


A budou to ti instruktoři chtít dělat? A to jako že by to ti instruktoři dělali v práci (asi jí nemají dost, tak jim je třeba přidat), nebo po práci (co taky mají dělat s tím zbytečným volným časem). No nevím, nevím. 8-)

Uživatelský avatar
Letec 12
Příspěvky: 2415

Příspěvek#126 » ned 11. dub 2021, 12:22

Ano, třeba u nás tyto kurzy pro civilní zájemce dělá vojenský střelecký instruktor ve volném čase. Je mladý, odhodlaný a energický. V hlavě mu to pálí a co jsem viděl, moc dobře ví o čem mluví. Kurzy se dělají převážně o víkendech, ale někdy i v týdnu. Jak to má zařízené jsem se neptal, nezajímalo mě to. Když někdo chce, tak dělá, když nechce tak kecá :D

Uživatelský avatar
tomasek
Příspěvky: 424

Příspěvek#127 » ned 11. dub 2021, 15:02

na straně 20 toho nařízení je u akreditované osoby u které se kurz pořádá( formulář
nutné o ní uvést

m.j. číslo zbrojní licence
vychází mi že osvědčení o úspěšném splnění podmínek a absolvování může vydat,
- akreditovaná osoba
- útvar vojenské policie
- útvar obecní policie
- útvar ozbrojeného bezpečnostního sboru

Nevím jak je na tom obecní policie co se týká vyzbrojenosti puškou či brokovnicí,
ale dle jiného formuláře ty zkoušky bude mít na starosti PČR a tam taky nevím kolik a jaké útvary mají borokovnic, či dlouhých zbraní

takže jako nejvhodnějším kandidátem mimo ozbrojené složky na funkci akreditované osoby příjde majitel střelnice a případného arsenálu

viz strana 22. a formulář
žádost o udělení akreditace se podává u MV
žadatel doloží:
3. doklady nebo jiné listiny prokazující že disponuje prostory a vybavením nezbytným pro zajištění kurzu a to včetně odpovídající střelnice
4. profesní životopis každého instruktora + doklady o jeho profesní způsobilosti
P.S. není to přesný opis, neumím to sem vložit



DJ Die
Příspěvky: 666

Příspěvek#128 » ned 11. dub 2021, 22:03

Tak co si budeme povídat, někdo, kdo víc střílí třeba 3gun nebo IPSC bude mít daleko víc zkušeností se střelbou než naprostá většina lidí z ozbrojených složek.

expres: Já dobrovolníky nepodceňuju, ale vem si, že spousta lidí, co v tom budou, budou pravděpodobně přes 30, to už je z vojenského hlediska druhá linie, pokud nejsi zkušený poddůstojník či důstojník. Navíc se nebude jednat o secvičené jednotky. Lepší než nějaký branec, ale horší než profesionální voják s pořádným výcvikem v rámci jednotky.



dan
Příspěvky: 294

Příspěvek#129 » pon 12. dub 2021, 00:45

tomasek píše:dle jiného formuláře ty zkoušky bude mít na starosti PČR


To mluvis o "Hodnocených střelbách" ? Ty se uskutecnuji (§ 15) v ramci streleckeho zavodu poradaneho jakoukoliv akreditovanou osobou nebo ve spolupraci s ni. Organizator pak vyda ucastnikovi potvrzeni o absolvovani. Zadna PCR tam nefiguruje.

tomasek píše:nejvhodnějším kandidátem mimo ozbrojené složky na funkci akreditované osoby příjde majitel střelnice a případného arsenálu


Majitel strelnice to ma malinko snazsi, protoze strelnici ma a nemusi ji resit. Jinak ale podminky splnuje nejspis kazdy, kdo aktualne porada kurzy obranne strelby a ma odpovidajici zbrojni licenci na vyuku. Takovy ma strelnici uz ted, bud' vlastni nebo cizi smluvne zajistenou.

Ani se zbranema nevidim problem - bud' se uz ted omezoval pouze na klienty, kteri meli vybaveni vlastni, no tak na ne bude omezen i nadale. Nebo zbrane na "svereni" ma, tak je ma i na tohle. Kdo dnes uci obrannou strelbu jen z pistole (a je jedno, jestli proto, ze na pusku nema strelnici, nema pusky na pujcovani a ani klientelu s vlastni, nebo proto, ze to s puskou sam neumi), udela si akreditaci jen na MV-101/MV-102 a bude i v tomhle systemu ucit "jen pistoli".

Me vlastne i v tomhle ohledu pripada ten navrh prekvapive rozumny. Nepredepisuje zajemcum o akreditaci zadne slozite podminky, necha je at si sami vyberou chteji ucit - a nenuti (napriklad) toho, kdo ucit "jen pistoli" mit strelnici, instruktoru a vybaveni potreben na vyuku brokovnice.

Mozna jsem te jen nepochopil spravne, ale pripada mi, ze vidis problem s tim kdo bude moci byt akreditovanou osobou. Ja tam zadny hacek nevidim. Kdo v nejakem rozsahu obrannou strelbu uci ted, muze ucit i v tomhle systemu. A to aniz by "nastoupeni do tohohle vlaku" vyzadovalo nejake vetsi papirovani nebo investice do cehokoliv do ceho nemusi investovat uz dnes.

Nebo jsem neco zasadniho prehledl?

Uživatelský avatar
tomasek
Příspěvky: 424

Příspěvek#130 » pon 12. dub 2021, 09:43

k tomuto"..dle jiného formuláře ty zkoušky bude mít na starosti PČR":
vycházel jsem z tohoto: formulář na straně 18 žádost o vydání aprobace se podává na KŘPČR odbor "zbraní.."

je tam i že absolvent MV-301 se považuje za stanovenou zálohu státu a má požádat o přiřazení své zbraně k tomuto účelu + účast na MV-401

formulář na straně 22 žádost o akreditaci, podává se na MV
pokud někdo nemá střelnici a chce dělat instruktora, musí se nejspíš spojit s majitelem střelnice který žádá o akreditaci a pokud bude schválen ministerstvem majitel střelnice i on jako instuktor, může dělat instruktora, ale nevím jestli pouze na této střelnici.



dan
Příspěvky: 294

Příspěvek#131 » pon 12. dub 2021, 13:08

Prilohu 2 na strane 18 jsem pochopil tak, ze ty si u akreditovane osoby absolvujes prislusne kurzy (a ona ti o tom vyda potvrzeni), nekde nastrilis proverky (a zase dostanes potvrzeni). Nakonec ale musis statu rict, ze jsi zakonne podminky splnil. A na to je tenhle formular. Jde o ciste oznameni - PCR do statni evidence zanese oznameny stav cimz jeji role zacina i konci.

A u ty strelnice do sebe dle myho michas dve nezavisle urovne.

Pokud nekdo chce delat instruktora, pak ano, musi se domluivit s jednou nebo vice akreditovanymi osobami. K tomu jim musi dat profesni zivotopis a doklady o profesni zpusobilosti. Strelnici neresi. Kurz porada nikoliv instruktor ale akreditovana osoba a ta mu rekne na jake strelnici kurz ma. Jestli ji vlastni, nebo ji ma nasmlouvanou, ho opravdu zajimat nemusi.

A tim se dostavame k akreditovane osobe - ta skutecne strelnici, jednu nebo vice, potrebuje. Ale nikoliv vlastnit. Staci ji mit i "jen" nasmlouvanou.

Jasne, jen spekuluju (jak mi nejspis greenhorn opravnene vycte), ale s kurzama obranne strelby to takhle funguje - i ty poradaji jak majitele strelnic na svych strelnicich, tak "nemajitele" na strelnicich pronajatych - a nevidim duvod, proc by tady nemelo fungovat stejne.

Uživatelský avatar
ZelenyVerdi
Příspěvky: 7

Příspěvek#132 » úte 20. dub 2021, 10:15

Pánové docela mě překvapuje s jakým přijetím se tu ten návrh na střeleckou přípravu setkává. Mně to přijde jako skvělý krok a) proti odzbrojovací Eurotyranii b) pro lepší vztahy mezi střelci a lajky c) pro zajištění reálné použitelnosti držitelů zbrojních průkazů.

Samozřejmě to není pro každého (ale co vůbec je?). Já osobně mám zbrojní průkaz hlavně na obranu.
Vidím to jako dobrou možnost zlepšit se ve svých dovednostech, dostat ofiko potvrzení o tom že je ze mě schopný střelec, poznat podobně smýšlející lidi a s nimi následně třeba využít ty doteď zapovězené státní střelnice. No a navíc k tomu dostanu nějaké střelivo. Právě taková spolupráce a angažovanost občanů podle mého podmiňuje fungující demokracii.

Je určitě otázka jak to bude v reálu provedeno. Jaké budou ty prostory, jací instruktoři, co vlastně dostaneme k dispozici. To vše jsou zatím neznámé, ale myslím si že je to určitě krok správným směrem.



DJ Die
Příspěvky: 666

Příspěvek#133 » úte 20. dub 2021, 11:50

ZelenyVerdi: Já to na jednu stranu chápu, hodně lidí má v paměti Lidové milice a Svazarm. Tohle se tomu blíží, a pro spoustu lidí byly tyhle organizace problematické. Nicméně Svazarm nebyl tak špatný nápad jako takový, jen tam byl problém, že to bylo zpolitizované a pro některé oblasti bylo členství v podstatě jediný způsob, jak se k danému koníčku dostat.

Tady nic takového nevidím, nicméně důvěřuj, ale prověřuj...

Uživatelský avatar
Letec 12
Příspěvky: 2415

Příspěvek#134 » úte 20. dub 2021, 12:45

Pro většinu zájmových oblastí nebyla alternativa. Svazarm nevybočoval ze zvyků ve všech tehdejších organizacích. Dnes se zas nesmí říct nic proti současnému režimu a EU už připravuje sluníčkový zákon o nebezpečné mluvě.. :D

Tady je ale řeč o střelecké přípravě. Žádný překážkový běh, potápění, nebo skákání z padáku. Prostě jen střlecký kurz a trochu teorie o NO+KN. K čemu je to dobré? Ještě chvilku se ptejte a někoho napadne, že k ničemu a že k ničemu nejsou ani vaše zbraně. jen na zabíjení a to přece nechceme. :lol:

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#135 » úte 20. dub 2021, 13:41

Připadá Ti, že se nervalo "to správné socialistické chování" do všech organizací ??

Já vím, bylo to vždy o konkrétních lidech a jejich nadšeni pro věc, ale bylo to .....

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 18 hostů

cron