Použití zbraně v konfliktu

Co jinam nepatří...

Dygo

Příspěvek#16 » pát 14. led 2011, 14:46

Ty priority jsou jasne, nerikal jsem a ani nerikam, ze si dneska najdu nejucinnejsi munici a pak teprve budu trenovat a premyslet, jestli se konfliktu vyhnout nebo ne. Ale kdyz jsem cetl tohle vlakno, tak me to zaujalo. Ale jestli to dobre chapu, tak se ZP si koupim tuhle munici (budu tvrdit, ze je do pusky - nebo pri nakupu munice musim dokazovat, ze vlastnim zbran, do ktere ta munice patri?) a pouziju ji v pistoli. A to by potom byl ten zakon dost neucinny. Zejmena pokud je trestne az drzeni vetsiho mnozstvi zakazane munice, to jiste treba 50ks neni.

jakde

Příspěvek#17 » pát 14. led 2011, 15:27

Dygo píše:budu tvrdit, ze je do pusky (...) a pouziju ji v pistoli.

Ve chvíli, kdy expanzku vrazíš do krátké, dopouštíš se přestupku. Vykládat, co je větší množství nedovolené munice bude v tom případě policie a státní zástupce. Já osobně bych neriskoval, že to bude zrovna těch 50+ kusů a obhájí to před soudem...

Jinak ta úvaha o účinnosti zákona je zcestná. Každý zákon je účinný jen do chvíle, než se jím přestaneš řídit...

hetzer

Příspěvek#18 » úte 18. led 2011, 20:54

priorita je nechovat se jako korist a pocitat s konfliktem.

dagobert

Příspěvek#19 » čtv 20. led 2011, 12:44

Opravte mě, jestli se pletu, ale pojďme si představit hypoteticky následující.
Jsem doma, mám skupinu A, takže sběratelsky mám 9mm L JHP krabičku, zrovna se kochám dokonalostí výrobku, když se mně někdo vloupává do baráku. Nemaje rychle po ruce nic jiného, naláduju do krochny, a útočníka zastavím, co se do něj vejde. Jednal jsem v rámci jednoznačné NO, tedy použití JHP není trestné díky NO. A měl jsem ho legálně jako sběratel. Pravda?

Missak

Příspěvek#20 » čtv 20. led 2011, 14:53

ano, ale jeho použití v krátké zbrani by legální nebylo. ale řešilo by se to samostatně. na posouzení oprávněnosti NO by to nemělo mít vliv.

JIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#21 » čtv 20. led 2011, 15:41

2dagobert: Myslím, že popsaná hypotetická situace by se možná ([selským]rozumem) uhájit i dala, ale to by stejně "řešilo" jen situaci použití doma. I když by tady vyvstala otázka "pročpakže" znalý sběratel popadl ze své sbírky (náhodou) střelivo s nejvyšším "ranivým" účinkem.

Použití kdekoliv "outdoor" (nebo i v objektu mimo mou rozsáhnou sbírku, či v jiných "prezentačních" prostorách) by tahle historka moc použít nešla. Venku bych takovému střelivu dával velké plus ve zmenšení rizika zranění nezúčastněné osoby prostřelením útočníka.

Ale když už je to jednou takové střelivo mimo pravidla hry a já mám zatím stále celkem volný prostor při dodržování pravidel, tak bych asi zbytečně "nešpekuloval" a raději než zakázané včely, bych jich správným směrem poslal trochu více
:twisted:
Proč někomu komplikovat rozhodování kdo byl v onom konfliktu "ten hodný" vědomým používáním něčeho zakázaného?

jhora

Příspěvek#22 » pát 21. led 2011, 22:07

dagobert: Tohle by ti prošlo jenom pokud by se to přesně takhle stalo a i tak jen možná (v tom smyslu, že ti třeba uznají NO, ale útočníkovi nebo jeho pozůstalým budeš kvůli použité munici muset zaplatit takový odškodný, že by bylo lepší nechat ho krást). Pokud bys prostě to střelivo v klidu zvolil jako nejlepší protože slyšíš zloděje a pak vyprávěl tuhle pohádku, tak na to policajti nakonec přijdou a ukřižujou tě na tom, že jsi lhal.

JiGSSaW

Příspěvek#23 » sob 22. led 2011, 17:59

Co tahle situace že jsem jiné střelivo doma neměl - nikdo přece nevede databázi kdo kolik nakupuje nábojů a třeba do revolveru se to nabije během chvilky (napáskovat zásobník trvá déle).

jhora

Příspěvek#24 » pon 24. led 2011, 20:00

To by podle mě prošlo - pokud není jiné střelivo k dispozici, tak je to podle mě nutná obrana jako když vyšije - nelze po tobě požadovat, abys řekl lupiči/vrahovi "Dej mi pět minut, jenom si skáknu dolů na roh pro krabičku munice, kterou do tebe podle zákona smím vystřílet".

Samozřejmě zase bude záležet na vyšetřovateli a soudci, ale podle mě bude mnohem snazší prokázat, že jsi neměl jinou možnost, jak odvrátit útok.

sided
moderátor

Příspěvek#25 » pon 24. led 2011, 20:16

Proč musíte pořád špekulovat jak to ojebat :evil: jednou je střelivo se zvýšeným ranivým účinkem Ačko pro krátké kulové a tečka. Kdyby to byl jediný nesmysl v paragrafech tak by to byla úleva. Jestli se někomu zdá že jeho bouchačka dělá malou díru tak ať si pořídí větší a je. Prosté a legální.

Missak

Příspěvek#26 » pon 24. led 2011, 21:03

no jo, ale (i kdyby to "prošlo") proč použít doma toto střelivo (mimo případ, že náhodou opravdu nic jiného nemám a to se snad nikomu nestává). hlavní důvod je, zabránit náhodnému zranení nezúčastněným osobám. což doma sice může hrozit, ale je to daleko méně pravděpodobné (chápu že rodiny si každý cení víc než cizího člověka, ale doma je prostě víc příležitostí si vybrat třeba úhel výstřelu, aby za ním nikdo nestál a je málo pravděpodobné, že se kolem něj budou motat děti s manželkou, tchýní a dalším příbuzenstvem).
takové střelivo splní svůj účel daleko lépe venku, kde je riziko postřelení někoho jiného větší. a tam už neuspěješ s tím, že jsi zrovna nic jiného neměl. prostě jsi to měl ve zbrani (v krátké) a je problém.
a nebo nosit třeba pod kabátem Berettu CX4 :twisted: (prosím, byl to jen žert, ne návod)

bohužel, nám jde o případnou ochranu nezúčastněných, státu o chranu grázlíků :evil:

jhora

Příspěvek#27 » úte 25. led 2011, 21:39

Po pravdě kdybych chtěl řešit, že chci doma něco s vysokou zastavovací silou a s co nejmenším rizikem "collateral damage), tak si koupím brokovnici, což není na hraně práva a nevyžaduje kreativitu při jeho vykládání a účel to splní velice dobře.

Adam w140

Příspěvek#28 » pon 7. úno 2011, 15:35

Zajímavé počtení tady ale jste připraveni při vytažení zbraně útočníka opravdu zabít??? Mnozí z vás jistě jo ale začátečníkům kteří nemají nastříleno si myslím že budou nebezpečni víc sami sobě.
Takže snad vám přji jen jediné: ať se vám to nikdy nestane.

Kurt

Příspěvek#29 » pon 7. úno 2011, 15:42

Adam w140 píše: jste připraveni při vytažení zbraně útočníka opravdu zabít???

Ono by to celé mělo být naopak - tedy: Jsem připraven v obraně i zabít -> Tahám zbraň.
Řešit při vytažení zbraně, jestli ho zabiju a ponesu následky, je "trochu" pozdě.
To, aby se do této situace nikdy nedostal, si přeje asi každý z nás. Málokomu se chce dobrovolně bojovat o vlastní život s nějakým grázlem.

rabbit3278
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#30 » pon 7. úno 2011, 16:34

Kurt to napsal naprosto nejlépe. Nikdo nemůže říct co udělá když...ale ještě důležitější je, že pokud už dopředu víš, že nebudeš schopen zbraň použít, tak ji ani netahej, protože v konečné efektu nebudeš schopen vystřelit a útočník ti zbraň sebere a použije proti tobě. Zbraň není nástroj pro vyhrožování, ale pro jednání. Pokud bych musel někdy zbraň vytáhnout v sebeobraně, je to vždy krajní nouze a pak už na přemýšlení zas tolik času mít nebudu, budu si zachraňovat život

Zpět na