Ladění spouště

Uživatelský avatar
Serz
Příspěvky: 1871

Příspěvek#46 » stř 19. dub 2017, 15:58

Pruziny, teda bici, dela dost, ostatni jsou nutne jako nasledek

Uživatelský avatar
OndrasFM
Příspěvky: 488

Příspěvek#47 » ned 23. dub 2017, 18:17

Spoušť u 75ky jde poladit k nepoznání od sériové výroby. Otázka je, zda je střelec na takové úrovni, aby mu rozdíl něco přinesl. Hodně obecně jde o tak subjektivní věc, že je téměř nemožné udělat zbraň za pár korun komukoli. Jesli to někdo tvrdí, jde buď o základní výměnu pružin, nebo amatéra. Nelze dát na pocit spokojenosti záruku a musí se to zkoušet. Ale ve výsledku se dá reset udělat bodově, nulový mrtvý chod, plynulost jak při zásunu do profi ženy a odpor do přibližně 0,5 kg v SA :) Není to bezpečné, není to pro každého, ale dnes si bez podobných úprav nedokáži představit střelbu z 75ky. Je třeba se s tím naučit střílet.

Uživatelský avatar
Serz
Příspěvky: 1871

Příspěvek#48 » ned 23. dub 2017, 18:28

Sluzebni provedeni spouste je tragedie, pro smysuplnou strelbu proste potrebuje zasah

Uživatelský avatar
OndrasFM
Příspěvky: 488

Příspěvek#49 » ned 23. dub 2017, 19:18

Je

Uživatelský avatar
Hans Gruber
Příspěvky: 94

Příspěvek#50 » pon 8. kvě 2017, 09:23

Poradí někdo puškaře nebo firmu co umí ladit 1911 spoušť?



waritko
Příspěvky: 66

Příspěvek#51 » úte 9. kvě 2017, 11:13

Hans Gruber: odkud? V okolí Ostravy je třeba Jirka Běhal (4Shooters)

Uživatelský avatar
Hans Gruber
Příspěvky: 94

Příspěvek#52 » stř 10. kvě 2017, 11:25

Běhal jo? Stejně jsem měl v plánu tam vést nějaké díly na nitrid titanu tak se zrovna zeptám :idea: díky



SvaRoM
Příspěvky: 4

Příspěvek#53 » ned 8. říj 2017, 23:17

Rád bych se zeptal k danému tématu.
Při ladění spouště se používá několik pojmů a nejsem si jist, že rozumím správně jejich významu.
Jde o pojmy:
Délka spuštění, mrtvý chod, reset spouště ...
Můžete prosím někdo odkázat kde se o tom dá něco dočíst, nebo popsat tyto a další pojmy které s tím souvisí?
Chápu že vliv na průběh chodu spouště má i použitý mechanismus zbraně (SA, SA/DA, DAO, SfA, atd). Předpokládám , že pojmy popisující průběh spuštění na mechanismu zbraně nejsou závislé.

Zkusím to popsat jak tomu rozumím i když nevím jestli je to dobře:
- jazýček spouště je po natažení v nějaké poloze
- pokud spoušť začínám tisknout, tak na počátku je (nebo taky nemusí být) "mrtvý chod". V rámci mrtvého chodu má spoušť velmi malý odpor a de facto nevykonává žádnou "užitečnou činnost". (I když u SA/DA mechanismu tady možná dochází v DA režimu k natahování bicího mechanismu)
- narazím na odpor od kterého spoušť uvolňuje bicí mechanismum - odtud až do okamžiku vypuštění bicího mechanismu je to délka spouštění
- od uvolnění bicího mechanismu se ještě může spoušť pohybovat než dojde na konec možné dráhy (má to nějaký název?)
- dráhu do bodu kam se musí jazýček spouště dostat před dalším výstřelem chápu jako reset spouště.

Nebo je to jinak?
Asi by pomohl nějaký nákres...

Uživatelský avatar
johnnyjak
Příspěvky: 580
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#54 » ned 8. říj 2017, 23:43

SvaRoM píše:- od uvolnění bicího mechanismu se ještě může spoušť pohybovat než dojde na konec možné dráhy (má to nějaký název?)

Pohyb spouště po uvolnění bicího mechanismu se nazývá "propad spouště". Často se u sportovněji laděných pistolí reguluje pomocí malého červíku přímo v jazýčku spouště.
Obrázek

Uživatelský avatar
OndrasFM
Příspěvky: 488

Příspěvek#55 » pon 9. říj 2017, 04:47

SvaRoM popsal jsi to správně. Možná jen mrtvý chod nenatahuje ani u SA/DA mechanismus. K tomu dochází až po ukončení mrtvého chodu. Mrtvý chod je u obou režimů, SA i DA, jen u SA je kratší, menší. Od uvolnění kohoutu, jak psal johnyjak do úplného domáčknutí k rámu se jedná o propad, neboli over travel.



SvaRoM
Příspěvky: 4

Příspěvek#56 » pon 9. říj 2017, 19:40

OK. Díky za odpovědi. Tohle je spíš další otázka / námět na diskusi. Ale vztahuje se k tématu takže raději nazakládám další nové téma.
Ještě se pokusím to otázku rozvést abych si ujasnil jak je to s chodem spouště u pistolí s různými mechanismy spouště.
Teď jsem pochopil tak, že natahování bicího mechanismu u SA/DA zbraně (a taky u DAO, SfA, ...) patří do délky spouštění. U SA se v této fázi jen uvolňuje bicí mechanismus. Proto může mít z principu SA nejkratší délku spouštění. Platí , že pokud je i při první ráně SA/DA v režimu SA, potom je délka spouštění stejná jako když je v DA, jen je v první části lehčí?
Jak je to s resetem spouště u SA/DA - dochází k němu až v bodu začátku spouštění, nebo může být i kratší?

Uživatelský avatar
OndrasFM
Příspěvky: 488

Příspěvek#57 » pon 9. říj 2017, 20:06

Pokusím se odpovědět. V DA spoušť tlačí na táhlo, to na přerušovač, který natahuje kohout vzad. V určitém bodě se kohout dostane dostatečně daleko, aby měl ještě sílu odpálit zápalku. V onom bodě se nadzvedne i dostatečně záchyt kohoutu a ten dopředným pohybem odpálí pomocí zápalníku zápalku.
V SA nemusí (bavíme se o cz 75 a odvozené modely) být v mechanismu vůbec přerušovač. Takže chod je zkrácen o cca 5mm určité délky přerušovače. Takhle se to blbě vysvětluje. Přerušovač má na boku křidélka, na které doseda táhlo. Může být i jedno křídlo, např u variant s vypouštěčem kohoutu. K odpálení nedochází v SA ke kontaktu s přerušovačem ale jen jednou pacičkou na blokaci kohoutu. A ted alchymie :D
1)Úpravou přerušovače, postavením křidélek vůči zubu, co je zaháklý za táhlo můžeš docílit zkrácení chodu spoustě. Šířkou onoho zubu můžeš docílit až úplného zrušení mrtvého chodu. Změnou úhlu náběhu křidélek můžeš docílit zkrácení chodu a částečně resetu.
2) úpravou blokace kohoutu můžeš docílit zkrácení resetu. Jenže si zároveň dojebeš chod v SA, takže musíš přeúhlovat desku na ozubu, který drží kohout. Jenže tím ti může kohout začít padat sam. Začne to kulometit:) Takže musíš přeúhlovat i kohout.
3) musíš poladit i pružiny. Pokud sáhneš na přerušovač, na křidélka, chod kohoutu vzad bude kratší. Takže pokud už máš sportovní pružiny, můžeš je vyhodit, protože to neodpálí. Musíš upravit zároveň pružinu zápalníku.
4) zbroušením vrstvy na jakémkoli dílů, odstraníš tvrdou vrstvu a díl se snadněji obrušuje. U některých dílů je to časem nebezpečné.

Všemi popsanými úpravami jsem si prošel a nakonec dospěl k tomu, že je lepší to dát Zendlovi, který tam dá vlastní díly vyrobené a naúhlované jak je třeba. Jde si částečně pomoct i koupením dílů z usa či od Robina Šeba. Ale ty upraví jen něco.
Nejsnazší je si zvyknout na spoušť co tam je a jen vyleštit táhlo, přerušovač, blokaci kohoutu a dát sportovní kohout.

Uživatelský avatar
OndrasFM
Příspěvky: 488

Příspěvek#58 » pon 9. říj 2017, 21:05

Jesli mi někdo poradí, jak bezpečně zkrátit reset v SA, budu rád. Zatím jsem na to nepřišel. A to známý má shadow 2, já mám shadow 2 a má origo kratší reset asi o 1 až 2mm :) Na druhou stranu měl červík na spoušti zašroubovaný tak moc, že ručně nešel občas vypustit kohout. Při střelbě to nevadilo. Tak to mohlo být částečně tím. Neměl až tak moc kratší reset, jako nula propad.

Uživatelský avatar
Serz
Příspěvky: 1871

Příspěvek#59 » pon 9. říj 2017, 22:28

Obecne kratsi chod prerusovace, ale protoze do toho nevidis, nevychytas to, ze v moment uvolneni prerusovacem uz to zachyti spoust. Takhle bys mohl nechtěně strilet davkami

Uživatelský avatar
OndrasFM
Příspěvky: 488

Příspěvek#60 » úte 10. říj 2017, 02:26

Jsem přesvědčen, že přerušovač má vliv na cokoli jen v DA. V SA jej klidně můžeš dát ven a střílet to bude. Z toho plyne a je to tak, že v SA, kde mi jde o reset to není a nemůže být o přerušovači, ale o blokaci kohoutu a táhlu. Táhlo jde zpět ze zadní domáčknuté polohy, jede po pacičce blokace kohoutu až cvakne a spadne před onu pacičku. Pak lze opět působit na pacičku blokace kohoutu pohybem mačkání spoustě (odpálení v SA) kdy se tato blokace kohoutu pootočí a uvolní kohout. Bum a zase znova. To je SA. Takže musíš upravit buď táhlo v místě kontaktu s pacičku, nebo pacičku (páčku) blokace kohoutu, nebo přeúhlovat zub, který drží kohout a pak musíš i přeúhlovat kohout. A to je tak tenký led, že bez na desetiny milimetry přesné frézy to pokazíš, zakulatíš, preženeš či jinak dojedeš. Mě osobně to stalo 2 přerušovače od RŠ, každý za 1600,- Třetí jsem koupit odmítl a zvykl si na chod u Shadow 2 s přerušovačem starým snad 40 let, říká se mu i Pre B a dával se kdysi do cz 75 B. Origo ze shadow 2 vypadá podobně.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot] a 24 hostů