Zmena ucelu nabyti zbrane kat. B
-
AndreasBaader - Příspěvky: 204
- AndreasBaader
Příspěvek#31 » pát 26. led 2018, 08:27
Pokud je povoleni vydane pouze na vlastnictvi a drzeni (paragraf 12 odst. 5), tak neni drzitel opravnen zbran nosit.
Pokud dojde ke zmene a treba si rozsiri ZP o sk. E nebo zbran, ktera byla registrovana pouze pro sberatelstvi a u ktere si pak dodelate tormentaci a chcete ji mit pro noseni na ochranu, pak musite zazadat o nove povoleni k noseni (paragraf 12 odst. 6).
Pokud dojde ke zmene a treba si rozsiri ZP o sk. E nebo zbran, ktera byla registrovana pouze pro sberatelstvi a u ktere si pak dodelate tormentaci a chcete ji mit pro noseni na ochranu, pak musite zazadat o nove povoleni k noseni (paragraf 12 odst. 6).
- aToM
- Piggy
Příspěvek#33 » pát 26. led 2018, 14:09
Já to tak nevidím. Je tam, že po roce zaniká povolení k nabytí, a že každé povolení zaniká, když už nemám ZP.AndreasBaader píše:Je to mysleno tak, ze pokud se vydane rozhodnuti (povoleni) nevyuzije do 1 roku od vydani, rozhodnuti zanika. Pokud je rozhodnuti vyuzito, plati do te doby, dokud jsi majitelem registrovane zbrane i platneho ZP. Pokud je jedna z podminek neslnena, povoleni zanika. Vse uvedeno v paragrafu 13 odst. 1 zakona c. 119/2002 Sb.
Takže si to vykládám tak, že když převedu zbraň na někoho z rodiny, nebudu si na ni žádat o nové povolení k držení/nošení. Případně pokud nevyužiji povolení k nabytí vlastnictví, vydané na konkrétní zbraň, a tu si pak zaregistruje rodinný příslušník, nebudu žádat o nové povolení.
- Piggy
- Honzajan
-
Caroprd111 - Příspěvky: 313
- Caroprd111
Příspěvek#38 » sob 27. led 2018, 12:07
A já ji tak nosím pořád, nevidím důvod, proč bych nemohl, mám ZP sk. E.notobi píše:Pokud máš zbraň vydanou na povolení sport ani omylem jí nemůžeš nosit ( naládovanou s plným záasobníkem) a koleduješ si o pěknej průser
- jarda72
Příspěvek#39 » sob 27. led 2018, 16:16
Honzajan píše:V průkazu zbraně není uvedené nic o použití zbraně nebo důvodu k nákupu. Zbraň můžu nosit jak chci, protože mám E ve zbrojáku. Zbroják určuje meze užití zbraně, ne nákupko nebo jiný doklad.
To jestli můžu konkrétní zbraň nosit, nebo ne (ve smyslu zákona o zbraních) určuje nákupní povolení, ne jakou mám skupinu. Chlapi vy jste nedělali zbrojní průkaz? O čem to tady vůbec diskutujete.
Jo ještě k původní otázce: běžte na poštu, kupte kolky za 300,- a pak se zbraní na policii, vemte si formulář Žádost o povolení .. podtrhněte - nabytí vlastnictví, držení a nošení, vyplňte zbytek, zaškrtněte Uskutečňování sportovní.... a Ochrana života... Dejte na přepážku, pak si potichu počkejte na vydání nového průkazu zbraně. A pak si to strčte nabité za opasek. Nedávejte důvod různým týpkům na změnu a buďme rádi, že to máme tak jednoduché.
- Piggy
Příspěvek#40 » sob 27. led 2018, 16:53
No ale to bys právě měl.Caroprd111 píše:Určitě nebudu zadat o další povolení na X zbraní, které jsem nabyl, když jsem měl zbroják jen sk. B.
Na druhé straně se zdá, že to není přestupek - aspoň jsem to nikde nenašel.
Rozhodně by bylo dobré při příští novelizaci zákona zavést obecné povolení nosit zbraň na ochranu ŽZM, vázané na osobu a ne na konkrétní zbraň (ano, mělo by vyplývat už z vydání ZP skupiny E).
A také obecné povolení nabývat zbraně do vlastnictví (jak to bylo podle zákona 288/1995 Sb. a ničemu to nevadilo).
A vlastně také obecnou výjimku na zbraně A-I, když už ne na full-auto.
- Enno
Příspěvek#41 » sob 27. led 2018, 17:21
@jarda72 Moje zkušenost souhlasí s @Honzajan a @Caroprd111, přišel jsem na policii se zbraní a vyplněnou žádostí a paní mi sdělila, že mám ve zbrojním průkazu skupinu E a už nyní můžu zbraň používat v rámci této skupiny. Povolení pro nákup zbraně mimo jiné zaniká v okamžiku její registrace, včetně důvodu pro udělení povolení. Vemte si to naopak, když budu mít v povolení pro nákup důvod ochrana zdraví a majetku, tak tu zbraň snad potom nesmím používat pro sportovní účely, ale jenom pro ochranu zdraví a majetku? Jestli se paní na policii pletla, nebo ne, to nevím, ale její tvrzení mi přišlo celkem logické a co jsem tak letmo nahlídl do zákona, tak jsem zatím nenašel nic, co by to vyvracelo.
- jarda72
Příspěvek#42 » sob 27. led 2018, 17:29
Enno - pokud dáš ochranu a zapomeneš na sport..., správně by jsi ke sportovním účelům používat neměl a k lovu je to zase o průšvih. No ale u sportu to u nás nikdo neřeší. Pak ale jednou, jako správný sportovec se rozhodneš změřit síly s kolegy v zahraničí, tedy vyrazíš pro evropský zbrojní pas a povolení k převozu zbraně a ejhle, chyba registrace, povolení nedostaneš.
-
Caroprd111 - Příspěvky: 313
- Caroprd111
Příspěvek#43 » sob 27. led 2018, 17:43
Nevím, jak vy, ale u všech zbraní, co mám na ně nákupko jen na sport, mám povolení nosit. Pokud ho vy nemáte, je to váš problém a navíc podle vaší logiky s ním nesmíte ani na střelnici, protože tam ji zákonitě nosíte. Už jsem na koncích zaplatil desetitisíce a nebudu jen tak z plezíru darovat státu další.
Nemluvě o tom, že výklad zákona není oprávněn dělat fízl, ale soud, takže vůbec nevidím důvod ptát ne na názory na oddělení.
Není důvod si tady zákony ještě dobrovolně zpřísňovat a hledat problémy tam, kde nejsou.
Nemluvě o tom, že výklad zákona není oprávněn dělat fízl, ale soud, takže vůbec nevidím důvod ptát ne na názory na oddělení.
Není důvod si tady zákony ještě dobrovolně zpřísňovat a hledat problémy tam, kde nejsou.
- Enno
Příspěvek#44 » sob 27. led 2018, 18:23
@jarda72 a i kdyby to např na nějakých tuzemských soutěžích řešili, tak jak zjistí, který důvod jsem uváděl při žádání o povolení pro nákup? V PZ o tom není sebemenší zmínka. Dle mě to je prostě podle skupin ZP. Kdyby to bylo podle tebe, tak jak by někdo, kdo má spousty zbraní a nepamatuje si už důvody uvedené při nákupu, mohl zpětně ty důvody ze svých dokladů zjistit?
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí