Návrh nového zákona o zbraních (září 2022)
- Carloss
Příspěvek#616 » pon 5. čer 2023, 15:33
Ano. Je to alibismus. Pořád lepší alibismus, než vůbec nic. Není pravda, že to nic neznamená. Rozdíl je v tom, kdy dáš do ruky cizímu člověku zbraň vědomě nebo nevědomě s tím, jestli oprávnění má, nebo nemá. Už tě vidím, jak si kdejakej trumbera přijde a ty mu klidně zbraň prodáš, protože přeci nejsi oprávněnej něco kontrolovat. No to je super. Takhle to asi nikdo nechceme. A to, že ti ukáže aspoň nějakou kartičku, která zavání pravostí je aspoň něco. Jestli pravá nebude, nebo bude pozměněná už není tvoje věc, to už je věc toho, kdo doklad předkládá. Ale udělat to úplně bez kontroly... takhle bychom mohli zrušit vlastně veškeré doklady... co? Nebylo by to super? No... já si to nemyslím. Dde-facto nemusím nikde stanovovat povinnost komukoli cokoli kontrolovat... Ale stačí se podívat na ustanovení "držitel nesmí... blabla... která není oprávněna"... A jsme u alespoň formální... chcete-li alibistické kontroly.
Getsome, jak by ses dostal ke zbraním bez jakékoli kontroly ze strany prodávajícího? To si děláš srandu? No přece snadno... To něco prodám, ptz přece nemáým povinnost cokoli kontrolovat...
Getsome, jak by ses dostal ke zbraním bez jakékoli kontroly ze strany prodávajícího? To si děláš srandu? No přece snadno... To něco prodám, ptz přece nemáým povinnost cokoli kontrolovat...
- pavelg
Příspěvek#617 » pon 5. čer 2023, 15:36
Piggy píše:Špatný příklad: GPS se v letectví používá, ale zrovna vzdušnou rychlost a tlakovou výšku prostě vůbec neumí.pavelg píše:i přes 30 letou existenci a dostupnost GPS se neustále měří rychlost Pitotovou trubicí, výška se měří atmosferickým tlakem
To je náhodou dobrý příklad. Výška tlaková se použíá jen proto, že nebyla jiná možnost, jak lokálně v letadle změřit výšku od hladiny moře. Dnes to umí GPS, už 30 let, a přesto nikoho ani nenapadlo zrušit klasické výškoměry a přestat hlásit QNH - i když je ten systém vlastně dost náročný na komunikaci, nastavování a pro laika i nepřehledný. Proč? Protože GPS je nespolehlivá metoda, kterou nemají pod kontrolou ani letiště ani letadla.
Když funguje, je to super, takže se tím osazují letadla, ale všichni mají pořád jako základ QNH, tlakovou výšku a výšku převodní a je to ta nejhlavnější součást komunikace mezi .
My bychom mohli mít appku, až se zadá a vyrobí, a souběžně s tím spolehlivé kartičky jako bombenfest a idiotsicher tradiční řešení pro případy, kdy appka není funkční.
Samozřejmě, že od výpadku GPS při absenci měření tlaku by nastal masakr, kdežto výpadek appky při zrušených kartičkách bude jen nepříjemnost.
Ale proč je potřeba to tlačit takhle násilně, když už se ví, že to bude dělat potíže, nehledě na to, že appka se ještě ani nezadala do výroby?
- pavelg
Příspěvek#618 » pon 5. čer 2023, 15:38
cipis píše:A zase a zase a zase.
Ta kartička, co byla vydaná před 10 lety, vůbec, ale vůbec není žádná záruka.
Je to jen alibismus.
To je stejné jako řidičák, občanka, kartička od ZP, techničák od auta, potvrzení o povinném ručení .. něco z toho si ověřujete online? Jako jo, mít tu možnost, proč ne, ale mít JEN tu možnost, by byla docela riskantní věc.
- kolp
Příspěvek#620 » pon 5. čer 2023, 15:46
Tak nejak mi z mistni diskuze vyplyva, ze tedy jinak je navrh noveho zakona zcela uzasny a bez chybicky? Protoze clovek nabyva dojmu, ze nejvetsi problem je otazka zachovani papirovych dokladu.
Kdo vi jak to shvalovani dopadne a jake k tomu prijdou pozmenovaci navrhy. Pokud je opravdu takova obava z ruseni "karticek" tak by urcite stalo zato svoje obavy vyjadrit nekde na relevatnim miste, at uz Lex, MV nebo Vas poslanec. Tohle je opravdu mlaceni prazdne slamy co nic nevyresi.
Kdo vi jak to shvalovani dopadne a jake k tomu prijdou pozmenovaci navrhy. Pokud je opravdu takova obava z ruseni "karticek" tak by urcite stalo zato svoje obavy vyjadrit nekde na relevatnim miste, at uz Lex, MV nebo Vas poslanec. Tohle je opravdu mlaceni prazdne slamy co nic nevyresi.
- Carloss
Příspěvek#621 » pon 5. čer 2023, 15:49
Dobrým příkladem je pražská Lítačka. V zásadě je spousta možností, jak prokazovat předplatné. Předplatné se dá navázat na appku v mobilu, na OP, na platební kartu... A povím vám, proč ani jeden ze způsobůl mi nepřijde ideální. Ne nefunkční, jsou funkční a pohodlné, ale ne ideální. Mobil: závislost na energii. Vybije se mi a zaplatím pokutu... zbytečný. OP: Opravdu nestojím o takto otevřeně propojené doklady a identifikaci (nedělám si iluzi, že by to jinak propojené nebylo, ale proč to systému usnadňovat). Platební karta: No to už vůbec. O tom nelze ani uvažovat. Takže je tu ještě jedna věc: Samostatná kartička... A tu mám.
- pavelg
Příspěvek#622 » pon 5. čer 2023, 15:49
Dominika:
Přesně tak, prvky mají, asi i dostatečné .. navíc se nabízí otázka, zda byly ty průkazy statisticky významně padělané nebo zda jejich neaktuálnost zavinila nějaký půser.
Pokud ano, byla by online autorizace řešením, ale vsadím se, že tomu tak není.
Jen antikartičkáři tahají z klobouku jakési svým způsobem extrémní situace a vyvolávají dojem, že je potřeba maximalizovat jeden (nepodstatný) aspekt bez ohledu na totální provar v ostatních, v praxi užitečnějších.
Jako kdyby zrušili kliky a klíče u dveří a zavedli bzučáky napojené na čtení sítnice a otisků prstů uložených v centrální databázi.
Protože přece kdyby někdo pozbyl právo k užívání bytu, tak se musí zablokovat dveře ještě tu samou sekundu.
Přesně tak, prvky mají, asi i dostatečné .. navíc se nabízí otázka, zda byly ty průkazy statisticky významně padělané nebo zda jejich neaktuálnost zavinila nějaký půser.
Pokud ano, byla by online autorizace řešením, ale vsadím se, že tomu tak není.
Jen antikartičkáři tahají z klobouku jakési svým způsobem extrémní situace a vyvolávají dojem, že je potřeba maximalizovat jeden (nepodstatný) aspekt bez ohledu na totální provar v ostatních, v praxi užitečnějších.
Jako kdyby zrušili kliky a klíče u dveří a zavedli bzučáky napojené na čtení sítnice a otisků prstů uložených v centrální databázi.
Protože přece kdyby někdo pozbyl právo k užívání bytu, tak se musí zablokovat dveře ještě tu samou sekundu.
- Carloss
Příspěvek#623 » pon 5. čer 2023, 15:54
kolp píše:Tak nejak mi z mistni diskuze vyplyva, ze tedy jinak je navrh noveho zakona zcela uzasny a bez chybicky? Protoze clovek nabyva dojmu, ze nejvetsi problem je otazka zachovani papirovych dokladu.
To máš tak: S tou digitalizací se to netýká jen ZP, ale i OP, ŘP a kdo ví čeho ještě. U OP si to ještě se skřípěním zubů jakž takž představit umím... Ale u ŘP už vůbec. Jsou to doklady, s mezinárodním přesahem. Už vidím, jak s tím operuju na letišti... "jééé... výpadek...", "Jůůů vybil se mi mobil..." Dycky má letenku i palubák v mobilu... Ale někde relativně po ruce mám i tu papírovou formu a mám to vložený i do zavazadel. A řidičák? už vidím, co mi na cosi v mobilu někde v tramtárii řekne nějakej trouboidní venkovskej polda, nebo co mi řeknou v půjčovně aut v Horní Dolní... tramtárie někde na ostrově.
To s těmi klíčovými systé=my je skvělý příklad. I nejsložitější a nejbezpečnější elektronické zámky a zámkové systémy, které toho uměj děsně moc maj někde dírku, pro mnechanické odemčení.
- LordSalix
Příspěvek#624 » pon 5. čer 2023, 15:59
Jak se ti pořád děje to vybíjení mobilu? Mně se to nestalo teda nikdy a kdyby přecijen, tak nosím u sebe 86g těžkou powerbanku. Upřímně co vedeš v Praze za životní styl, že je to takový problém? Já mám třeba doma zavedenou elektřinu a v práci taky. Telefon si každý večer dobiju a každé ráno má sto procent baterky. V kanclu když chci, tak si ho ještě donabiju a kdyby se stala nevím jaká apokalypsa, tak mám tu powerbanku. Jak to máš ty, že je to takový problém? A pokud se ti to pořád děje, proč nemůžes nosit powerbanku?
Nicméně kdyby se to přecijen stalo, tak revizor by měl u sebe mít powerbanku a kdyby se posral úplně celý svět, tak pokuta je 50 Kč. Jenže člověk, co používá na všechno telefon, tak si ho prostě nabíjí.
Nicméně kdyby se to přecijen stalo, tak revizor by měl u sebe mít powerbanku a kdyby se posral úplně celý svět, tak pokuta je 50 Kč. Jenže člověk, co používá na všechno telefon, tak si ho prostě nabíjí.
- pavelg
Příspěvek#625 » pon 5. čer 2023, 16:10
Ta občanka je taky otázka. Jeden dokument přece musí být spolehlivě ověřitelný člověkem. Nebo se plánuje něco jako čtečka otisků prstů, která by osobu identifikovala a všichni tomu krámu věřili víc, než svým očím?
Jsou dva přístupy.
První je založen na tom, že existuje kartička, která popisuje svého držitele maximálně tak, aby byl identifikovatelný cizím člověkem vlastními smysly. (věk, pohlaví, fotka, výška, třeba i velikost ucha nebo něčeho dalšího)
Druhý je založený na tom, že budete mít analyzer něčeho unikátního, napojený na centrální DB.
Oba mají své plusy i mínusy a je potřeba se zamyslet, co je lepší pro život, jaký opravdu je.
Jsou dva přístupy.
První je založen na tom, že existuje kartička, která popisuje svého držitele maximálně tak, aby byl identifikovatelný cizím člověkem vlastními smysly. (věk, pohlaví, fotka, výška, třeba i velikost ucha nebo něčeho dalšího)
Druhý je založený na tom, že budete mít analyzer něčeho unikátního, napojený na centrální DB.
Oba mají své plusy i mínusy a je potřeba se zamyslet, co je lepší pro život, jaký opravdu je.
- pavelg
Příspěvek#626 » pon 5. čer 2023, 16:12
LordSalix píše:Jak se ti pořád děje to vybíjení mobilu? Mně se to nestalo teda nikdy a kdyby přecijen, tak nosím u sebe 86g těžkou powerbanku. Upřímně co vedeš v Praze za životní styl, že je to takový problém? Já mám třeba doma zavedenou elektřinu a v práci taky. Telefon si každý večer dobiju a každé ráno má sto procent baterky. V kanclu když chci, tak si ho ještě donabiju a kdyby se stala nevím jaká apokalypsa, tak mám tu powerbanku. Jak to máš ty, že je to takový problém? A pokud se ti to pořád děje, proč nemůžes nosit powerbanku?
Může telefon spadnout a rozbít se. To pak člověk zjistí, co všecko tam měl koncentrované.
- Carloss
Příspěvek#627 » pon 5. čer 2023, 16:16
LordSalix píše:Jak se ti pořád děje to vybíjení mobilu? Mně se to nestalo teda nikdy a kdyby přecijen, tak nosím u sebe 86g těžkou powerbanku. Upřímně co vedeš v Praze za životní styl, že je to takový problém? Já mám třeba doma zavedenou elektřinu a v práci taky. Telefon si každý večer dobiju a každé ráno má sto procent baterky. V kanclu když chci, tak si ho ještě donabiju a kdyby se stala nevím jaká apokalypsa, tak mám tu powerbanku. Jak to máš ty, že je to takový problém? A pokud se ti to pořád děje, proč nemůžes nosit powerbanku?
To přece není "pořád". Ono stačí jednou. A jak praví Murphy, stane se to v ten nejhloupější okamžik. A PWB u sebe teda fakt netahám. Aha... no.. já holt nežiju jen po Pze. Já dost cestuju. A dost mobil používám i třeba jako hotspot. A to je žrout. A to, že mám někam zavedenou elektřinu neznamená, že nemůže vypadnout. Třeba v hotelu, kde se vyskytuju maj s elektrikou problém. Nosit PWB? No promiň... to fakt raději několik kartiček...
- JirkaCV
Příspěvek#628 » pon 5. čer 2023, 16:26
Koukal jsem na stránky sněmovny. V žádné schůzi se zatím s projednáním novely ZoZ nepočítá. Jestli jsem teda hledal dobře.
Nepočítám s tím, že by se dostala na program dřív, než v roce 2024.
Řešme tedy problém, až vyvstane.
Každý z nás má potom možnost oslovit své volené zástupce, aby pomocí pozměňovacích návrhů situaci dostali do stavu vyhovujícího všem.
Nepočítám s tím, že by se dostala na program dřív, než v roce 2024.
Řešme tedy problém, až vyvstane.
Každý z nás má potom možnost oslovit své volené zástupce, aby pomocí pozměňovacích návrhů situaci dostali do stavu vyhovujícího všem.
- LordSalix
Příspěvek#629 » pon 5. čer 2023, 16:34
https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/2 ... e-vyuzivat
Sliboval to tehdy generální ředitel. Jestli je to pravda netuším, protože kontrolu zažívám tak možná třikrát do roka a mobil mám nabitý pořád. Je pravda, že kdybych hodně cestoval, mobil používal pravidelně jako hotspot a ubytovávál se pravidelně v hotelu, kde mají problémy s elektřinou ... tak bych asi powerbanku nosil a to hodně velkou
Čekal bych, že na fóru o zbraních budou lidé tento mindset mít častěji. Zbraň váží dokupy skoro kilo a pravděpodobně se NIKDY nepoužije a powerbanka váží sto gramů a řeší tolik životních problémů každý den... To jsme už hodně offtopic 
Sliboval to tehdy generální ředitel. Jestli je to pravda netuším, protože kontrolu zažívám tak možná třikrát do roka a mobil mám nabitý pořád. Je pravda, že kdybych hodně cestoval, mobil používal pravidelně jako hotspot a ubytovávál se pravidelně v hotelu, kde mají problémy s elektřinou ... tak bych asi powerbanku nosil a to hodně velkou
- Carloss
Příspěvek#630 » pon 5. čer 2023, 16:40
Pistoli u boku ničím nenahradíš. PWB hravě. Hele, taky se mi neděje, že by se mi mobil vybil až tak moc. Ale ta možnost není nulová. Kartička navíc je pořád míň než PWB. (PWB jsem míval... ale prostě jsem to zavrhl, ptz cokoli, co se musí nabíjet je prostě potenciální problém.) Příklad: digi šupléra: Baterka dojde vždy, když ji chcete použít. Od tý doby jedině klasickou mechanickou.. bez starostí. Mimochodem.. je lehčí. A takhle se dá pokračovat...
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí