Návrh nového zákona o zbraních (září 2022)

DesertEagle

Příspěvek#631 » pon 5. čer 2023, 17:22

Snad nejsem s tématem mimo mísu. Osobně mi dost vrtá hlavou, jak se změní podmínky získávání koncesí a licencí. Zda to rozvolní, aby například puškař, který ma pouze koncesi mohl vůbec fungovat nebo naopak zpřísní, aby licenci nemělo tolik lidí ? Kdo o tom něco ví, tak bude rád za rozvinutí tématu.

MojeTikka

Příspěvek#632 » pon 5. čer 2023, 20:08

Ja nevim, jake mate tydlifeny, ale ta moje karticka je mensi, lehci, vodotesna, narazuvzdorna...

monk

Příspěvek#633 » úte 6. čer 2023, 06:36

Dominika píše:Ale ten průkaz ZP přeci má několik ochranných prvků a padělat se to jen tak nedá, stačí se kouknou kolik tam toho je.

Ale ja se nebavím o padělaní, ale o tom že o něho přijdeš a prostě nevrátíš ( stejný jako řidičák), v tu chvíli pouštíš na střelnici někoho kdo zdánlivě vypadá že má oprávnění.

Carloss píše:
kolp píše:...

To máš tak: S tou digitalizací se to netýká jen ZP, ale i OP, ŘP a kdo ví čeho ještě. U OP si to ještě se skřípěním zubů jakž takž představit umím... Ale u ŘP už vůbec. Jsou to doklady, s mezinárodním přesahem. Už vidím, jak s tím operuju na letišti... "jééé... výpadek...", "Jůůů vybil se mi mobil..." Dycky má letenku i palubák v mobilu... .

A jak to řešíš v destinaci, když nemáš tiskárnu a vydání letenky na checkinu je zpoplatněno (nízkonakladovka) ?

pavelg

Příspěvek#634 » úte 6. čer 2023, 08:23

monk píše:
Dominika píše:Ale ten průkaz ZP přeci má několik ochranných prvků a padělat se to jen tak nedá, stačí se kouknou kolik tam toho je.

Ale ja se nebavím o padělaní, ale o tom že o něho přijdeš a prostě nevrátíš ( stejný jako řidičák), v tu chvíli pouštíš na střelnici někoho kdo zdánlivě vypadá že má oprávnění.

Carloss píše:
kolp píše:...

To máš tak: S tou digitalizací se to netýká jen ZP, ale i OP, ŘP a kdo ví čeho ještě. U OP si to ještě se skřípěním zubů jakž takž představit umím... Ale u ŘP už vůbec. Jsou to doklady, s mezinárodním přesahem. Už vidím, jak s tím operuju na letišti... "jééé... výpadek...", "Jůůů vybil se mi mobil..." Dycky má letenku i palubák v mobilu... .

A jak to řešíš v destinaci, když nemáš tiskárnu a vydání letenky na checkinu je zpoplatněno (nízkonakladovka) ?

Je to jako s každým jiným dokladem - občanka, pas, řidičák, techničák, pojištění ... Autopůjčovna ti taky půjčí auto na platný řidičák, i když ti ho na úřadě už zneplatnili a tys ho neodevzdal.
Nebo chceme, aby měli všichni přistup k našim datům? Třeba půjčovny po celém světě aby věděly kolik máme bodů, co jsme páchali ...

cipis

Příspěvek#635 » úte 6. čer 2023, 08:29

No, ale tím jsi popřel ten argument, proč nutně mít papírovou kartičku. Nakonec jsi napsal to stejné, co píšeme už celou dobu, že to není žádné platné ověření. Tudíž je to defacto k ničemu.
Autopůjčovna to nepůjčuje na platný řidičák, ale na doklad, na kterém je nějaký datum. Jestli je platný, tak právě nikdo nezjistí, jen PČR online.
A to samé je s tím zbrojákem. Když ti někdo ukáže kartičku, tak víš akorát, že před 5/10 lety měl platný doklad. Tedy vypovídací schopnost nula a proto to zmizelo z požadavků na správce.

LordSalix

Příspěvek#636 » úte 6. čer 2023, 08:30

V rámci ověření se dá určit, k jakým datům bude přístup. Obvykle postačí jenom ta platnost. Ověření není vstupenka do registru. eDokladovka s tím počítá, že si to dokonce uživatel dopředu zvolí, jaká ověřená data druhé straně poskytne. Stejně se chová bankovní identita.

pavelg

Příspěvek#637 » úte 6. čer 2023, 09:21

cipis: ještě jednou - je to jako občanka. Tu si taky neověříš. Ani řidičák. Jsou proto k ničemu? Mají být nahrazeny záznamem v registru?

Lord: jo, to by to mělo fungovat. Něco je pod kontrolou aparátu a něco si můžu určit, pro koho to bude viditelné. V našem případě když ti budu prodávat pistoli, tak ty mi budeš muset zpřístupnit nákupko, a zbrojní oprávnění a já tobě asi svoje oprávnění a záznam o vlastnictví té pistole.
Tak to snad jednou bude fungovat, až tu aplikaci vyvinou.

Carloss

Příspěvek#638 » úte 6. čer 2023, 09:42

Carloss píše:To máš tak: S tou digitalizací se to netýká jen ZP, ale i OP, ŘP a kdo ví čeho ještě. U OP si to ještě se skřípěním zubů jakž takž představit umím... Ale u ŘP už vůbec. Jsou to doklady, s mezinárodním přesahem. Už vidím, jak s tím operuju na letišti... "jééé... výpadek...", "Jůůů vybil se mi mobil..." Dycky má letenku i palubák v mobilu... .

A jak to řešíš v destinaci, když nemáš tiskárnu a vydání letenky na checkinu je zpoplatněno (nízkonakladovka) ?[/quote]
1. vždy jsem si doklady připravoval předem a nikdy se mi nestalo, že by bylo něco zpoplatněno.

Carloss

Příspěvek#639 » úte 6. čer 2023, 09:44

cipis píše:No, ale tím jsi popřel ten argument, proč nutně mít papírovou kartičku. Nakonec jsi napsal to stejné, co píšeme už celou dobu, že to není žádné platné ověření. Tudíž je to defacto k ničemu.
Autopůjčovna to nepůjčuje na platný řidičák, ale na doklad, na kterém je nějaký datum. Jestli je platný, tak právě nikdo nezjistí, jen PČR online.
A to samé je s tím zbrojákem. Když ti někdo ukáže kartičku, tak víš akorát, že před 5/10 lety měl platný doklad. Tedy vypovídací schopnost nula a proto to zmizelo z požadavků na správce.

Není to totéž. Už to píšu zase po miliontý: Je rozdíl, vidět "něco" a nevidět "nic". To, že někdo podstrčí něco neplatnýho už je úplně jiný příběh, který s tím ale vůůůbec nesouvisí.

Carloss

Příspěvek#640 » úte 6. čer 2023, 09:48

pavelg píše:cipis: ještě jednou - je to jako občanka. Tu si taky neověříš. Ani řidičák. Jsou proto k ničemu? Mají být nahrazeny záznamem v registru?

Lord: jo, to by to mělo fungovat. Něco je pod kontrolou aparátu a něco si můžu určit, pro koho to bude viditelné. V našem případě když ti budu prodávat pistoli, tak ty mi budeš muset zpřístupnit nákupko, a zbrojní oprávnění a já tobě asi svoje oprávnění a záznam o vlastnictví té pistole.
Tak to snad jednou bude fungovat, až tu aplikaci vyvinou.

Tak to bude fungovat, až tu aplikaci vyvinou, když bude dostupná síť, když budeš mít odpovídající mobil, v něm nabitou baterku a dostupné servery. A vypadne jediný komponent v řetězci a je to celá vyvinutá apka a zbytek řetězce úplně k ničemu a když zůstane alespoň ten nabitý mobil, stane se z něj těžká neskladná obrazovka, do keterý si nahraješ jakákoli obrázek. Oproti kartičce... pekelně k ničemu.

No co. Jde o to, že když budu zrovna nosit zbraň, klidně elektronický doklad. Nefunkčnost systému NENÍ můj problém. Ale když si budu chtít zbraň půjčit, nebo koupit, nedej bohu od cizího střelce, tak si prostě vyjímečně s sebou tu kartičku vezmu.

monk

Příspěvek#641 » úte 6. čer 2023, 09:50

u nizkonakladovek je vetsinou online check-in je možný 24h před odletem. Samozdrejme za poplatek to muzes udělat drive nebo az na letišti.
Ale tady se argumentuje, že nevíš koho si pouštíte na strelnici. A ja říkám, že si tma klidně pustíte člověka, který přisel o způsobilost ( zdravotní -> zblaznil se) a dáte mu do ruky zbraň, protože má platný doklad, který nevrátil. Jako střelnice si můžete dát do podmínek vstupu bez instruktora, že buď se prokáže výpisem z CP nebo EZP. U výpisu z CP může požadovat stáří, u EZP je sejný problém jako u stávajícího ZP

pavelg

Příspěvek#642 » úte 6. čer 2023, 09:56

A stává se to často, že někdo přijde o způsobilost, vezme zbroják než mu ho odeberou a jde na střelnici? Tohle přece podle tebe musí probíhat aspoň 20 let. Způsobuje to problémy?

Proč zákonodárce už před 20 roky neurčil, že na strelnice mají samostatně přístup i lidé bez ZP?
Proč naopak určil povinnost správci zkontrolovat ZP?

kolemjdoucí

Příspěvek#643 » úte 6. čer 2023, 09:58

Carloss> Tohle, co píšeš, jsou věci technicky řešitelné. Vždy nejméně o úroveň lépe, než s kartičkou. Podobné situace se řeší ledaskde, elektronické doklady nejsou něco unikátního.

Carloss

Příspěvek#644 » úte 6. čer 2023, 10:30

Já jsem nepsal, že elektronické doklady jsou unikátní. Nejen já popisuji situace, které nejsou marginální a běžně se vyskytují, kdy elektronický doklad je k ničemu, nefunkční nebo přinejmenším horší varianta, než kvalidní "kartička".

Takže to znova zopakuji: Elektronické doklady super, když fungují, ale trvám na tom mít doklad pro případy, kdy to prostě fungovat nebude, což se děje. A nikdo mi nevymluví, že kde zavedli elektronické doklady, tak zrušili ty fyzické. Příklad Estonské e-identity jsem už zmínil. To by bylo hooodně krátkozraké. A takový věci dělame především my, češi hurástylem a pak se divíme, že nám něco nejde a jen krčíme rameny, nebo v lepšíchpřípadech se horko těžko pokoušíme o nějaký rychlořešení, které oproti původnímu zcela vyhovujícímu, funkčnímu a ověřenýmu je jen slabý náhradní odvárek. Jakmile to spadne z jakéhokoli důvodu a bude zrušenej ten původní fyzickej, budem honit kusy záchodovýho papíru s razítkem. Úplně to vidím.

Blacky

Příspěvek#645 » úte 6. čer 2023, 10:34

Inu vyzva pro vsechny, kdo muzou. Nakupte si vsechno mozny co si jen vymyslite, ze budete v budoucnu kupovat TEĎ! Dostanete karticky, které si nechate. A nez budete kupovat neco dalsiho, tak se to vystribri. :)

Zpět na