Přebíjení 9mm luger
-
frantisekkozisek - Příspěvky: 326
- frantisekkozisek
- Dancek
Příspěvek#290 » čtv 26. čer 2014, 10:04
Chip:
Když vynásobíš rychlost váhou střely dostaneš hybnost střely, nikoli energii.
Úsťovou energii vypočítáš Eo = Vo x Vo x m / 2,
kde úsťová energie – Eo bude v J, úsťová rychlost – Vo v m/s a váha střely – m v kg.
Kromě toho hybnost ani energie střely nesouvisí přímo s tlakem, při stejné střele, OAL, hlavni i Vo mohou mít náboje v důsledku použití jiného prachu velmi rozdílné tlaky.
4mike byl rychlejší ...
Když vynásobíš rychlost váhou střely dostaneš hybnost střely, nikoli energii.
Úsťovou energii vypočítáš Eo = Vo x Vo x m / 2,
kde úsťová energie – Eo bude v J, úsťová rychlost – Vo v m/s a váha střely – m v kg.
Kromě toho hybnost ani energie střely nesouvisí přímo s tlakem, při stejné střele, OAL, hlavni i Vo mohou mít náboje v důsledku použití jiného prachu velmi rozdílné tlaky.
4mike byl rychlejší ...
- KajaKliment
- KajaKliment
Příspěvek#294 » úte 1. črc 2014, 20:39
Pánové, prosím o radu, případně nakopnutí. Konečně jsem se vrhl na přebíjení 9 Luger (38 spl a 45 LC už umím a náboje fungují k mé spokojenosti) a po prostudování příslušných vláken jsem udělal několik pokusných sérií nábojů. Problém se vyskytl při nastavovaní matric od LEE. Výsledné náboje mě vycházejí s délkami rozdílnými až o 0,5 mm. Nemůžu přijít na chybu. Délky nábojnic se liší maximálně o necelou desetinu milimetru a střely jsou dlouhé stejně. I kdyby byly délky rozdílnější, na výslednou délku náboje by to vliv mít nemělo. Střely jsou FMJ o váze 124 gr, výrobce netuším, dostal jsem je od kamaráda, nábojnice jednou vystřelené SB.
Co dělám špatně?
Co dělám špatně?
- Chip
Příspěvek#295 » stř 2. črc 2014, 09:01
Jsou ty delky naboju kazdy pes jina ves, nebo se ti postupne prodlouzily; pokud je to postupně,tak se ti muze uvolnovat skrtici matrice, respektive ta horni cast, ktera reguluje delku. Je upevnena gumovym krouzkem a ten kdyz vypadne, ma vnitrek matrice tendenci povylezat. Doporucuji po nastaveni udelat na vsech matricich kontrolni carku lihovym fixem. Pokud je kazdy náboj jiny, muze to byt i tim, ze je moc utazena zehlicka a pri zpetnem pohybu ti povytahne strelu z nabojnice.
- ladaj
Příspěvek#296 » stř 2. črc 2014, 09:18
Nesouvisí to s tím, co naznačuje 4m zde: http://forum.gunshop.cz/odchylka-v-delc ... 14608.html
Nějaká nekompatibilita tvaru střely a misky v usazovací matrici, třeba netlačí na špičku, ale někde po obvodu... ?
Nějaká nekompatibilita tvaru střely a misky v usazovací matrici, třeba netlačí na špičku, ale někde po obvodu... ?
-
donovanstangiano - Příspěvky: 165
- donovanstangiano
Příspěvek#297 » stř 2. črc 2014, 10:09
Ještě se zeptám jak dlouhé ty náboje děláš? Při nejdelším OAL je možné, že usazovací matice na matrici je tak na volno, že trošku uskakuje.
Moje zkušenost s Turretem a nestejným usazením je ve střelách. Používám klasický ogivál 124 FMJ AlsaPro. Všiml jsem si, že konus střel není stejný (je možné, že jsem smíchal různé várky), je to vidět i pouhým okem, často jsou různě zbarvené i povrchy střel.
Pokud jsem si je srovnal a snažil se přebíjet stejné "šarže", byl rozptyl minimální (cca 0,1 - 0,2 což přikládám lisu). Pokud to míchám dostanu se na tvá čísla.
Moje zkušenost s Turretem a nestejným usazením je ve střelách. Používám klasický ogivál 124 FMJ AlsaPro. Všiml jsem si, že konus střel není stejný (je možné, že jsem smíchal různé várky), je to vidět i pouhým okem, často jsou různě zbarvené i povrchy střel.
Pokud jsem si je srovnal a snažil se přebíjet stejné "šarže", byl rozptyl minimální (cca 0,1 - 0,2 což přikládám lisu). Pokud to míchám dostanu se na tvá čísla.
- pekoz
Příspěvek#298 » stř 2. črc 2014, 11:28
Možná je ten dotaz myšlen trochu jinak. Mám podobnou zkušenost s nerovnoměrnou délkou náboje. Pokud je kontroluji, tak způsobem že mám ve svěráčku mikrometr nastavený na příslušnou délku a náboj prostě vložím mezi hroty. Chci zdůraznit že rozdíly v délce jsou vždy do plusu, a jsou zcela náhodné co do výskytu. Po vložení tohoto konkrétního "delšího" náboje z5 do lisu a novým průchodem usazovací matricí je vše OK a délka se upraví na správnou hodnotu. Jakoby se střely náhodně povytahovaly. Jedná se o desetiny mm. Lis T. Class., Matrice LEE, střely závažíčka 9L / 135 FPFB. Matrice je uvnitř čistá a nastavení se samovolně nemění. Dokonce jsem si vyrobil usazovací vložku ve tvaru válce s plnou plochou takže tlačí pouze na špičku. U nábojnic nebyl rozdíl pokud šlo o mix nebo jeden druh (SB). Je to možná ve škrcení (anebo mám někde v matricích výrobní botu o které nevím - jiné matrice jsem nezkoušel).
Při střelbě to nevadí lítá to spolehlivě a poměrně přesně takže nastavení a škrcení se mi moc nechce měnit - možná něco na hradlech by se zjistilo (dělám max. OAL na konkrétní nábojovou komoru (lehký dotek v kuželu)). Už těch 9L tak moc nedělám ale zajímal by mě tenhle problém.
Při střelbě to nevadí lítá to spolehlivě a poměrně přesně takže nastavení a škrcení se mi moc nechce měnit - možná něco na hradlech by se zjistilo (dělám max. OAL na konkrétní nábojovou komoru (lehký dotek v kuželu)). Už těch 9L tak moc nedělám ale zajímal by mě tenhle problém.
- KajaKliment
- KajaKliment
Příspěvek#299 » stř 2. črc 2014, 14:08
Náboje jsem zkoušel různých délek, vycházel jsem z továrních, které měly délku 29,5 mm (ty se vešly do pistole, tak jsem to chtěl zkusit jako startovací délku).
Délky poletovaly jak do plusu tak do mínusu. Nakonec jsem zkusil udělat 28,9 mm. Těhle délek mi vycházelo nejvíc. Nejkratší měl 28,6 mm, nejdelší 29,1 mm.
Zkusím prozkoumat ten usazovací trn. Střely mám ogivální FMJ. Žádný extra tvar. Ale můžu ještě prověřit i jejich přesný tvar. Zda se neliší.
Děkuji za podněty, prozkoumám to a napíšu jak jsem dopadl.
Délky poletovaly jak do plusu tak do mínusu. Nakonec jsem zkusil udělat 28,9 mm. Těhle délek mi vycházelo nejvíc. Nejkratší měl 28,6 mm, nejdelší 29,1 mm.
Zkusím prozkoumat ten usazovací trn. Střely mám ogivální FMJ. Žádný extra tvar. Ale můžu ještě prověřit i jejich přesný tvar. Zda se neliší.
Děkuji za podněty, prozkoumám to a napíšu jak jsem dopadl.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí