Nutná obrana, krajní nouze...

graver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#181 » čtv 10. zář 2015, 15:47

mikky píše:We need to go deeper ;)
graver píše:v případě, že bude pokračovat ve své nekalé činnosti

...nikoliv nezbytně namířené proti mně a pak tedy KN, nikoliv NO,
Givin' up - chci zůstat nepochopen a zneuznán.

esorimer

Příspěvek#182 » čtv 10. zář 2015, 15:54

graver píše:...nikoliv nezbytně namířené proti mně a pak tedy KN, nikoliv NO,
Givin' up - chci zůstat nepochopen a zneuznán.

Nutná obrana se nevztahuje jen na situace, kdy se obránce brání útočníkovi, ale platí i tehdy, kdy někdo brání jiného napadeného.

Chip

Příspěvek#183 » čtv 10. zář 2015, 16:21

Proč jsi lidičky neprostudujete alespon jednu učebnici trestního práva, třeba Jelínka, Novotného, Šámala atd. V nutné obrane se odvrací útok, tj. úmyslné protiprávní jednání člověka, které porušuje nebo ohrožuje zájmy chráněné trestním zákonem, zatímco v krajní nouzi se odvrací nebezpečí.tj. stav hrozící poruchou. Většinou jde o přírodní vlivy, povodně, požáry, útok nepoštvaného zvířete atd. Tedy pokud někdo chrání svojí osobu a majetek před lupičem jde o NO, pokud hasiči vytopí celý barák když hasí byt jedná se o KN. Další rozdíl je v tom, že v NO se způsobuje škoda pouze útočníkovi, zatímco v KN někomu kdo stav nebezpečí nevyvolal, nebo ho nevyvolal úmyslně. Proto v KN platí subsidiarita a proporcionalita a v NO nikoliv...

mikky

Příspěvek#184 » čtv 10. zář 2015, 16:24

Graver: Pořád to nechápeš. NO neni obrana proti útoku na tebe, NO je obrana proti útoku na zájem chráněný zákonem. Když bude jakákoliv osoba útočit na nějaký chráněný zájem - třeba bude někomu krást auto - může proti tomuto útoku jakákoliv další osoba provést NO. Náhodný kolemjdoucí může zlodejíčka vykasrovat, nebo na něj vytáhnout bouchačku a pohrozit mu jejím užitím. To všechno bude posuzováno jako konání v NO.

Ale nic si z toho nedělej, pochopit princip a účel NO a rozdíl mezi NO a KN je pro neprávníka dost velkej problém a troufám si tvrdit, že většina populace ČR by to chápala stejně, jako ty. Mě to trvalo víc než dva roky, než sem to aspoň trochu pochopil ;)

marinakus

Příspěvek#185 » čtv 10. zář 2015, 16:37

Mě pořád chybí u ukázané zbraně škoda způsobená útočníkovi. To jako, že si musel rozmyslet útok?

esorimer

Příspěvek#186 » čtv 10. zář 2015, 16:45

Bude z toho mít chudák trauma. Proto by mě zajímalo, jestli je to větší škoda než třeba krádež kola...

graver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#187 » čtv 10. zář 2015, 17:14

K tomu, co psal chip, jen addendum: zásadní rozdíl mezi NO a KN vidím v odvracení útoku vs. nebezpečí. Pokud jste nepochopili, že pořád mluvím o KN a ještě to nepochopení vyčítáte mně, tak asi nemá smysl v těch výměnách pokračovat. Na to, aby si tu někdo o mě otíral hubu, už jsem příliš starý.
Tohle je můj poslední komentář k tomu odkazu - neměl jsem ho sem dávat a příště stejnou chybu neudělám.

Gorgon

Příspěvek#188 » pát 11. zář 2015, 06:25

Tak si to tu pročítám a napadl mě příklad: Někdo leží a krvácí na zemi, já si sundám mikinu/tričko abych ho provizorně obvázal, ale kvůli tomu je vidět že na vnitřním pouzdře mám zbraň - přestupek na úseku zbraní. Nevím jak právník ale mě přijde že všechny 3 podmínky krajní nouze by splněny byly.

Serz

Příspěvek#189 » pát 11. zář 2015, 06:51

Podminka, ze nebylo mozne dosahnout ucelu jinak. V armade se nejdriv pouzije lekarnicka toho zraneneho, tady by ti mohli vytykat, zes mohl pouzit kus jeho obleceni, primy tlak na ranu, tlakovy bod a nebylo nutne se dopoustet neskyteho noseni

Gorgon

Příspěvek#190 » pát 11. zář 2015, 07:45

Máš pravdu, to bych nepochodil asi, ovšem v tomto duchu by se jistě dal vymyslet nějaký příklad. Nemusí vždy jít o napadení a nemusí se pokaždé střílet:)

Například asi může existovat způsob kdy někdo je v ohrožení v bytě a v tu chvíli jediný možný způsob se tam dostat je rozstřelit zámek? (nejsem si jistý nakolik je toto reálné, asi bych se bál takhle střílet co to udělá, ale když to jinak nejde...)

Serz

Příspěvek#191 » pát 11. zář 2015, 08:09

Treba kdybys mel skakat pro topici se dite do vody, tak si shodis boty, tezke obleceni a zelezo nejspis taky hodis bez dohledu na brehu

Chip

Příspěvek#192 » pát 11. zář 2015, 08:10

Subdidiarita zde platí, ale v reálu by to u takové banality jako je porušení skrytého nošení myslím nikdo neřešil. V okamžiku krajní nouze je člověk ve stresu a navíc pod časovým tlakem, takže po něm nikdo nemůže chtít vymýšlet nějaké sofistikované metody řešení situací. Pistoli zámek nerozstrelite, maximalně ho zničíte a ohrozite lidi za dveřmi. Na to je dobrá brokovnice s VNS náboji, nebo maximalně malé broky. A stejně pokud to jde tak se ustřelují spíš panty... :-)

Irish_terrier

Příspěvek#193 » pát 11. zář 2015, 12:37

V časopise Bojová umění Fighter's magazin vyšla serie článků o nutné obraně. Vyjadřovali se tam jak praktičtí experti na obranu, znalci i soudce. Bylo tam i plno praktických příkladů na vysvětlenou.
Asi nejzásadnější závěr je, že nezáleží ani tak na tom, jak postupujete přesně podle zákona, ale hlavně na tom, jak jste schopni svůj postup prokázat před policíí či případným soudem. Tedy i na tom, jak situaci popíšou svědci, pokud se vyskytnou.
Pak také hodně záleží na tom, koho svědci označí za útočníka a koho za obránce. V praxi to může být z pohledu svědků zcela obráceně, než děj skutečně probíhal.
Takže jedno z doporučení bylo, co nejdříve upoutat pozornost okolí ...

Luky22

Příspěvek#194 » pát 11. zář 2015, 16:23

... anebo se za každou cenu vyhnout střetu tam, kde jsou svědci. Já jsem si myslel, že platí presumpce neviny, to znamená, že ne já, ale policie, nebo soud mi musí dokázat, že jsem překročil rámec NO.

mikky

Příspěvek#195 » pát 11. zář 2015, 16:27

Ano, to doporučení je správné, protože významně zjednoduší práci orgánům činným v trestném řízení.

Zpět na