Přežití a soběstačnost při rozvratu společnosti

pavelg

Příspěvek#2311 » čtv 19. říj 2023, 07:33

Sobiho píše:
dan píše:
Sobiho píše:1. dopravní nehoda: pána začali tahat z auta, protože to přeci umí a musíme rychle ven a auto určitě vybouchne. Takze jsme se posunuli od "kdo nema lekarsky diplom a nezachranuje zivoty denne, tak at radsi nepomaha" k "kdo nepozna, zda se auto chysta chytnout tak at radsi nepomaha". Pro me zadnej posun, porad je to stejny - "vite co, frajeri, radsi se nikdo do niceho nezente, stejne to zkurvite, zavolejte a v povzdali pockejte, az prijdu ja a vyresim to ...".

Je to přesně opačně, naučte se základy první pomoci a nedělejte hovadiny. Navíc po telefonu kohokoliv ZZS či HZS navede co dělat a co nedělat, operátoři jsou na to připraveni. .

Takže se zeptám operátora, jestli podle něj auto začne hořet?

pavelg

Příspěvek#2312 » čtv 19. říj 2023, 07:35

JardaB píše:Tak z toho bych udelal rovnouy vinnej sklep a pak by mi bylo jedno, co se deje venku :D sry, nedalo mi to ;-)
Ale vazne, prekvapuje mne, ze to nekdo bere takhle, ja bych v pripade problemu uvazoval jen o premisteni na bezpecnejsi misto...

To by mě zajímalo, kde takové místo je.

Sobiho

Příspěvek#2313 » čtv 19. říj 2023, 08:02

Já to beru jako takovou hru... zábavu, která má i pozitivní dopad na život. Člověk se učí soběstačnosti, recyklovat, užívat si života atd. a tohle může být přínosem do reálného života, při řešení MÚ, které jsou opravdu reálné. Na druhou stranu stavět si atomový kryt je blbost, protože stejně jednou ven vylezeš a agonie bude jen pomalejší a delší. Na druhou stranu výpadky dodávek elektřiny a vody jsou reálné, takže chápu plynový vařič, trvanlivé potraviny, filtr na vodu atd., fotovoltaika na dobíjení atd. Je to super, na druhou stranu tu zazněli neuvěřitelné hlouposti a nesmysly.

Já se přiznám, že jednou za čas, vytáhne EC připojím k tomu dům, přepnu zdroj napájení a zkusíme den o víkendu takto jet. Pro děti je to zábava a já si ověřím funkčnost zařízení. Samozřejmě přepínání zdrojů napájení mám profesionálně a správně zapojeno, takže nemůže dojít k propojení sítí.

On třeba takový výpadek je celkem problém nejen pro kotel (při použití oběhového čerpadla), ale taky třeba pro domovní ČOV.

ren

Příspěvek#2314 » čtv 19. říj 2023, 08:59

Nemám bunkr, ale přiznám se, že od jisté doby též tak trochu "preppeřím". Mám elektrocentrálu, jeden solární panel na dobíjení spotřebičů a k němu různé krabičky, jedna umí dobíjet elektrokolo, druhá umí pouštět proud přímo do domovní sítě atd. V plechové krabici mám čelovky, ruční svítilny, dobíjecí články, malé vysílačky Baofeng (používá celá rusko-ukrajinská fronta). Pak tam mám legendární čerpadlo malyš které má malý příkon, ale dokáže tahat vodu z dost velké hloubky, Nautilu by mi centrála neutáhla a tahat vodu ze studny 10m kýblem by byl opruz.
Jsem starší chlap a jsem zvyklý, že za socíku jsme si doma museli udělat první - poslední sami, dům jsem na EC ještě připojený neměl a "profesionální a správné vyřešení aby nemohlo dojít k propojení sítí" provedu jednoduše, shodím oba hlavní jističe, odpojím 3 fázovou Nautilu, z jednofázové centrály vyvedu kabel ukončený 3 fázovou koncovkou ve které budou propojené všechny fáze, píchnu ho do zásuvky na baráku a jedeme... Pro utažení ledničky, mrazáku a několika světel bohatě stačí.
A kdyby náhodou v rozpadu šel plyn, mám z Ali měnič "pure sine wave" pro pohon eletroniky kotle a oběhového čerpadla. Čerpadlo je Grundfos Alpha2 a bere mi od 5 do 8W...
Když už jsem zmínil Ali, koupil jsem tam za pár stovek kombinovaný karburátor k centrále, takže teď může jet na benzín, PB i zemní plyn. Benzín a PB vyzkoušeno, běhá super, zemní jsem nezkoušel.

Sobiho

Příspěvek#2315 » čtv 19. říj 2023, 09:30

Tak na tohle propojení bacha, to je špatně. Při chybě může dojít k propojení sítí a můžeš to poslat do druhé sítě. Aby k tomu nedošlo, šla na to revize a bylo blbuvzdorný, dělá se na to přímo tento modul a přes něj to mám připojený já. Na fasádě mám samce 3F pak jistič, podružné měření a jde to do přepínače zdrojů napájeni, kam z druhé strany je připojen ČEZ a výsledek jde do rozvaděče. Pak natáhneš kabel z EC do samce, přepneš kliku na přepínači a jedeš dál. Nic se nemůže stát, protože obě sítě, jsou mechanicky odděleny.

Navíc pozor ta síť po zásuvce není jištěná!

Tady je ten přepínač:
https://eshop.elkov.cz/products/abb-spi ... siti-4-pol

paza

Příspěvek#2316 » čtv 19. říj 2023, 09:42

Já to mám podobně, celkově asi skromné zásobny potravin (těstoviny, rýže, atd., med, zavařeniny, čokoláda, atd.) + krmení pro pejska, podzemní jímka na vodu 4 m3, filtr a tablety na úpravu vody, trochu zásoby dříví (ale hodně blízko les) a krb s rozvodem tepla po domě, malý elektrický vařič, plynový vařič a trochu zásoba propanbutanu, zásoba důležitých léků tak něco přes rok, běžné zdravotnické vybavení (dezinfekce, léky, respirátory, termoizolační fólie, atd. a manželka bývalá zdravotní sestra), zásoba plastového nádobí (talíře, kelímky, příbory, atd.), elektrocentrála a přepínač sítí, který jsem si instaloval, takže se jen přecvakne a agregát se napojí na připravenou zásuvku a tím na vstup rozvaděče, takže vše je jištěné a bezpečné, utáhne to potřebné věci v domě (občasný test a údržba agregátu), zásoba asi 80 l benzínu + trvale udržovaná plná nádrž v autě, dva malé ostrovní systémy fotovoltaiky, jeden (2 panely) přednostně pro zabezpečovačku domu a kotel ÚT, druhý (1 panel) pro televizi, rádio, počítač, dobíjení všeho možného, akvárium, atd., malé vysílačky (kdyby třeba šel někdo do lesa, aby byl v kontaktu), nějaké ty zbraně a trochu střeliva, plynová pistole a k ní pár světlic, atd.
Pár dní by se s tím vším dalo vydržet, ale nejhorší by asi byly možné nájezdy těch, kdo nic takového nemají a jdou po těch, kteří to mají...

Přepínač sítí neumožňuje pustit omylem sítě do sebe, má nulovou mezipolohu, mám tento https://www.kvelektro.cz/prepinac-skupi ... escription
Naposledy upravil(a) paza dne čtv 19. říj 2023, 10:03, celkem upraveno 2 x.

ren

Příspěvek#2317 » čtv 19. říj 2023, 09:53

@pazza, tak, a teď jsme se prozradili, že to máme. Jinak teda všechna čest, máš to pořešené super. Jako zásobní palivo pro centrálu je možná lepší PB, protože nezvodnatí.

@Sobiho, není to špatně, ale není to v souladu s předpisy a revizí by to nikdy neprošlo. Nicméně pokud shodíš hlavní jistič, odpojil ses od sítě dodavatele. Samozřejmě pokud uděláš chybu, zapneš si při výpadku svoji centrálu, neshodíš hlavní jistič, výsledek nebude dobrý, ale centrály mají většinou svoje jištění a vypadne to na centrále, případně vyřachneš ten hlavní jistič na který jsi zapomněl. Není to blbuvzdorné, ale skromný dotaz, jsou zbraně blbuvzdorné...?
Nesouhlasím, že síť po zásuvce není jištěná, protože je dobrým zvykem na 3 fázové zásuvky dávat samostatný jistič a minimálně tímto jističem to teče. Jak je to dál záleží na konkrétních podmínkách místní sítě.

Sobiho

Příspěvek#2318 » čtv 19. říj 2023, 09:55

Na dezinfekci vody mám Sanosil DDW dobře se dávkuje a moc místa nezabere, ale jednou za čas je potřeba ho vyměnit.

No a na ten zbytek dva trezory s obsahem! :-D

Sobiho

Příspěvek#2319 » čtv 19. říj 2023, 10:00

To Ren, to je myšleno pokud rozvodná síť nebude napájena, ty to omylem propojíš a bude nějaký technik z ČEZu se v tom hrabat tak ho zabiješ. Není to jištěno od zásuvky po kabelu do dalšího jističe, tzn. že na té lince může být další odběrné místo, a je to jištěno jen tím co je na centrale a tam je max. jistič většinou v C (pomalý), prostě to pouštíš obráceně. V systému s přepínačem zdrojů napájení funguje vše a bezpečně a ta částka za něj není žádný průšvih a ničemu to neodporuje.

paza

Příspěvek#2320 » čtv 19. říj 2023, 10:04

Je to tak, tady žádná sranda, přepínač sítí neumožňuje pustit omylem sítě do sebe, má nulovou mezipolohu, mám tento https://www.kvelektro.cz/prepinac-skupi ... escription

ren

Příspěvek#2321 » čtv 19. říj 2023, 10:32

Jako jo, máte pravdu, kdybych měl ještě soláry pro barák anebo by u nás vypadl proud alespoň dvakrát v roce třeba na celý den, abych tu centrálu skutečně použil, asi bych do toho s tím přepínačem taky šel, ale pro případ postapo nebudu rozvrtávat elektroinstalaci starého baráku a budu věřit, že stejně jako jsem si ještě nevystřelil doma (ťuk, ťuk na dřevo), bych v postapo situaci nerozsvítil technika elektráren, navíc ti si stejně jistí před prací vedení proti zemi...

Edit: a taky si myslím, že kdyby někdo omylem připojil centrálu na síť dodavatele v době výpadku, tak by centrála vypadla, protože by začal napájet celé město a to by malá centrála nedala.

monk

Příspěvek#2322 » čtv 19. říj 2023, 10:41

Sobiho píše:Tak na tohle propojení bacha, to je špatně. Při chybě může dojít k propojení sítí a můžeš to poslat do druhé sítě. Aby k tomu nedošlo, šla na to revize a bylo blbuvzdorný, dělá se na to přímo tento modul a přes něj to mám připojený já. Na fasádě mám samce 3F pak jistič, podružné měření a jde to do přepínače zdrojů napájeni, kam z druhé strany je připojen ČEZ a výsledek jde do rozvaděče. Pak natáhneš kabel z EC do samce, přepneš kliku na přepínači a jedeš dál. Nic se nemůže stát, protože obě sítě, jsou mechanicky odděleny.

Navíc pozor ta síť po zásuvce není jištěná!

Tady je ten přepínač:
https://eshop.elkov.cz/products/abb-spi ... siti-4-pol

todle zapojení je normální na COV a vrtech, kdy je cela budova pripravena na připojeni EC a zvenku je přípojka 5P (32 nebo 63A) a na rozvaděči ten prepinac

Sobiho

Příspěvek#2323 » čtv 19. říj 2023, 10:53

JJ, jsou tam někdy i automatický starty EC a automatické přepínání, ale to už trochu jiná finanční náročnost. Pro nás si myslím, že opravdu stačí ruční přepínání a ruční start :-)

pH13

Příspěvek#2324 » čtv 19. říj 2023, 12:07

Mi přijde sympatické, že někdo má v železné zásobě jídlo pro psa. On tvrdého preppera bych spíš čekal, že má psa jako zásobu jídla :-).

paza

Příspěvek#2325 » čtv 19. říj 2023, 12:11

Ale to souhlasí, já naši milou a hravou fenku baštím...
Jéžišmarjá, já baštím i manželku, to by se také dalo dát do potenciálních zásob na jídlo???

Zpět na