Přebíjené .38 Special
- Redsnake
-
Corwin_102 - Příspěvky: 101
- Corwin_102
Příspěvek#168 » stř 9. říj 2024, 19:07
Taky mi to většinou sedí - nebo je to na straně bezpečnosti (.45LC).
Ale trochu mne to vyplašilo tak jsem nakonec vyzkoušel jen tu nižší navážku 4,18gr AS. Subjektivně zpětný ráz srovnatelný s .38 SaB FMJ - když jsem je dal do válce na střídačku nebyl jsem schopen poznat rozdíl. Možná přebíjenky mají maliličko měkčí zpětný ráz (neznatelně).
Tři střely z 15ti ks se strhly - letěly naplocho. Prach vyhořel kompletně a nábojnice jsou výrazně čistší než továrky.
(4,56grs AS nechám zatím uležet a případně delaboruju).
Žádná střela se nevysunula - zkusím snížit zaškrcení (možná že se olověné střely rekalibrují o krček - a proto se strhávají). Ale nižší navážku vyzkouším.
Měl jsem systematickou chybu v GRT - zadával jsem délku hlavně bez komory - tzn. 50,8 - a proto vycházel nízký výkon (4,18gsr AS =172J). S reálnnou délkou cca 90mm výkon hezky vzroste (298J - střela díky velkému zapuštění startuje ve 20ti mm = zrychluje na dráze cca 70mm oproti původně počítaným 30mm).
Na vypočtený max tlak to vliv (téměř) nemá.
Ale trochu mne to vyplašilo tak jsem nakonec vyzkoušel jen tu nižší navážku 4,18gr AS. Subjektivně zpětný ráz srovnatelný s .38 SaB FMJ - když jsem je dal do válce na střídačku nebyl jsem schopen poznat rozdíl. Možná přebíjenky mají maliličko měkčí zpětný ráz (neznatelně).
Tři střely z 15ti ks se strhly - letěly naplocho. Prach vyhořel kompletně a nábojnice jsou výrazně čistší než továrky.
(4,56grs AS nechám zatím uležet a případně delaboruju).
Žádná střela se nevysunula - zkusím snížit zaškrcení (možná že se olověné střely rekalibrují o krček - a proto se strhávají). Ale nižší navážku vyzkouším.
Měl jsem systematickou chybu v GRT - zadával jsem délku hlavně bez komory - tzn. 50,8 - a proto vycházel nízký výkon (4,18gsr AS =172J). S reálnnou délkou cca 90mm výkon hezky vzroste (298J - střela díky velkému zapuštění startuje ve 20ti mm = zrychluje na dráze cca 70mm oproti původně počítaným 30mm).
Na vypočtený max tlak to vliv (téměř) nemá.
- Redsnake
- 4mike
Příspěvek#170 » čtv 10. říj 2024, 06:08
Corwin_102 píše:.......zkusím snížit zaškrcení (možná že se olověné střely rekalibrují o krček - a proto se strhávají). .......
předpokládám že ano, přesto se ujistím,
zkusil jsi nepoužitou střelu prostrčit zahrdlením válce ?
změřil jsi si delaborovanou, jestli je pořád o cca 0,001" větší než hlaveň v drážkách ?
-
- Corwin_102
Příspěvek#171 » čtv 10. říj 2024, 18:48
Odpovím - ne a ne. Je to v plánu ale nestíhal jsem... Byl jsem rád že jsem v úterý naladil matrice a nalisoval pár nábojů dle tabulek a GRT.
Se střelama co jsou vyrobené a zkalibrované dle požadavků - tak že te nebude vyložený průser.
Chtěl jsem prostě vědět na první dobrou jak to půjde.
BTW: nevíte na jaký tlak je postavený náboj SaB .38spec FMJ? Prošel jsem technické listy a nenašel. Jediné co jsem našel je informace "P+: NE"
Jak to chápu já tak je tady (jako skoro pro všechny "klasické náboje") zase technický oříšek:
je definovaný max tlak dle:
C.I.P: max 1500bar
SAAMI: max. cca 1200bar
SAAMI P+: (cca 1200bar až) - max cca 1475bar (dle C.I.P jsem žádnou kalibraci nenašel).
Z toho a z porovnání mých nábojů s 4,18grs Vectanu AS (výpočtový tlak GRT kousek pod 1200bar a projev výstřelu prakticky shodný) usuzuji že výše zmíněné továrky vyhovují oběma normám - tlak pro NE P+ náboje do 1200bar.
Uvažuju správně
koušel jsem simulovat, ale bez znalosti typu prachu je to téměř nemožné.
Chtělo by to ověřit měřením rychlosti střel - ale bohužel na kryté střelnici nejsem schopný chrona instalovat. Z
Se střelama co jsou vyrobené a zkalibrované dle požadavků - tak že te nebude vyložený průser.
Chtěl jsem prostě vědět na první dobrou jak to půjde.
BTW: nevíte na jaký tlak je postavený náboj SaB .38spec FMJ? Prošel jsem technické listy a nenašel. Jediné co jsem našel je informace "P+: NE"
Jak to chápu já tak je tady (jako skoro pro všechny "klasické náboje") zase technický oříšek:
je definovaný max tlak dle:
C.I.P: max 1500bar
SAAMI: max. cca 1200bar
SAAMI P+: (cca 1200bar až) - max cca 1475bar (dle C.I.P jsem žádnou kalibraci nenašel).
Z toho a z porovnání mých nábojů s 4,18grs Vectanu AS (výpočtový tlak GRT kousek pod 1200bar a projev výstřelu prakticky shodný) usuzuji že výše zmíněné továrky vyhovují oběma normám - tlak pro NE P+ náboje do 1200bar.
Uvažuju správně

koušel jsem simulovat, ale bez znalosti typu prachu je to téměř nemožné.
Chtělo by to ověřit měřením rychlosti střel - ale bohužel na kryté střelnici nejsem schopný chrona instalovat. Z
-
- Corwin_102
Příspěvek#173 » čtv 10. říj 2024, 22:46
JJ. Ale měření napoví (alespoň u přebíjenek) o přesnosti výpočtu GRT. Pokud rychlost +/- sedí má asi prach dobře zadanou výkonovou křivku (pokud jsou ostatní parametry zadané OK) - a tím ti vypočteným tlakům lze celkem věřit.
Chrony - záleží asi jaké. Já mám staré Alfa Chrony a tam vyloženě upozorňovali na problém měření uvnitř (kmity na žárovkách/zářivkách od střídavého proudu). Je fakt že jsem nikdy nezkoušel a možná to pro moderní LED funguje OK...
Chrony - záleží asi jaké. Já mám staré Alfa Chrony a tam vyloženě upozorňovali na problém měření uvnitř (kmity na žárovkách/zářivkách od střídavého proudu). Je fakt že jsem nikdy nezkoušel a možná to pro moderní LED funguje OK...
- Dancek
Příspěvek#175 » sob 12. říj 2024, 06:26
Pro funkci hradel je důležité osvětlení střelnice. Je-li osvětlena běžnými nebo halogenovými žárovkami, jejich vyžhavená vlákna nejsou schopna "blikat" v rytmu síťového kmitočtu. Naopak zářivky, výbojky nebo žárovky osazené diodami LED jsou schopny "blikat" a tím ovlivnit nebo i znemožnit měření. Je-li osvětlení příliš intenzivní, může se stát, že fototranzistory (nebo fotodiody) se přesytí a nejsou schopny reagovat na stín prolétající střely. Na venkovní střelnici jsem při velmi slunečných dnech upevňoval nad hradla jednobarevný hadr, který propouštěl jen část slunečních paprsků. Jiné, poněkud dražší řešení je odstínit horní část hradel úplně a osvětlit je přídavným zařízením, které lze koupit.
Rychlosti střel z krátkých zbraní se obvykle měří ve vzdálenosti 3 m, puškové náboje obvykle 5 m před ústím hlavně.
Rychlosti střel z krátkých zbraní se obvykle měří ve vzdálenosti 3 m, puškové náboje obvykle 5 m před ústím hlavně.
- Héfaistos
Příspěvek#176 » sob 12. říj 2024, 08:05
Dancek píše:... Jiné, poněkud dražší řešení je odstínit horní část hradel úplně a osvětlit je přídavným zařízením, které lze koupit...
Zase tak drahé to není, pro hradla Caldwell to stojí cca patnást set:
https://www.strobl.cz/led-light-kit-for-ballistic-precision-chronograph_p14471
Já to mám (na tom jejich starším modelu) a ani nemusím na vnitřní střelnici většinou nic zastiňovat.
- Redsnake
Příspěvek#178 » sob 12. říj 2024, 18:12
Ne, caldwell konkretne ma v zakladu jen clonu. Prisvit je u modelu deluxe nebo jak tomu rikaji nebo dokoupit. Pouzivam je jen venku, ale nikdy mi prisvit nechybel. Mozna fakt na tu vnitri nutnost, nevim. Stejne v dnesni dobe radaru uz je to dost prekonana technologie, byt cenovy rozdil tam je, to uznavam.
- Héfaistos
Příspěvek#179 » ned 13. říj 2024, 09:23
Jarda.Jezek píše:A já měl za to, že optická hradla mají vždy vlastní zdroj světla.
Za 1500 na odkaze jsou jen světla, bez hradel.
No však na to jsem taky odpovídal Dancekovi, když psal osvětlit je přídavným zařízením, které lze koupit.
Já si už teda rovnou koupil ten model deluxe (jak píše Redsnake) kterej má ty světelné rampy už v základu místo obyč. clon a může se tak použít jak venku za dne (bez přísvitu, jako hradla s klasickýma clonama), tak ve tmě/šeru (v noci, v tunelovce atp.)
- Sud
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX