Nákupní povolení pro zbraň kategorie "B"

HonzaLBC

Příspěvek#181 » ned 6. led 2013, 16:20

Asi tak, já si byl ve středu pro nákupku, chci nějaký klon padesátosmičky, ale ještě nevím přesně který, tak jsem napsal puška samonabíjecí, napsal jsem i ráži 7,62x39, ale když jsem dostal zpět rozhodnutí, tak bylo jenom na puška samonabíjecí, bez ráže, že ta tam být ani nemusí. A samozřejmě na E na ochranu i s nošením :-)

Viki Cabadaj

Příspěvek#182 » ned 6. led 2013, 16:48

Bezva :thumbup:
Díky všem za odpovědi.

jeleva

Příspěvek#183 » pát 11. led 2013, 21:01

Zdravím vás kolegové, rád bych si pořídil samonabíjecí malorážku (rem 597, CZ512 nebo něco takového). Mám ale jen ZP skupiny "C". V době kdy jsem zp dělal jsem měl 18 a dnes nějak enchápu, proč jsem si nezaškrtnul i Bčko. Malorážku bych používal pouze u nás na vesnici na střelnici střeleckého spolku, kterého jsem členem. A chci se vás zběhlejších zeptat, jesti na ten můj zbroják dostanu povolení na tu malorážku, chci ji fakt na ten sport a spíš takovou pouťovou střelbu na střelnici, na přesnou střelbu a případně i do lesa mám opakovačku malorážku. Díky za odpovědi.

Alcatraz

Příspěvek#184 » pát 11. led 2013, 22:39

§ 28 Oprávnění držitelů zbrojních průkazů

(2) Držitel zbrojního průkazu skupiny B nebo C je oprávněn
a) podle účelu užívání nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit sportovní nebo loveckou zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení, nebo sportovní nebo loveckou zbraň kategorie C; tuto zbraň může nosit pouze na střelnici nebo v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu,

Bohuliby

Příspěvek#185 » pát 11. led 2013, 23:44

Jednoduše můžeš, ale udělal jsi chybu za 500 Kč, na sk. E + C můžeš koupit téměř vše.

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#186 » sob 12. led 2013, 03:13

Nejsem lovec - pokud se dá v ČR takovou malorážkou legálně lovit, můžeš si ji pořídit a dostaneš povolení (bez ohledu na to, jestli ji budeš používat k lovu nebo je na střelnici).

jeleva

Příspěvek#187 » sob 12. led 2013, 07:38

Já vím, ale zbroják jsem dělal v 18ti a Ečko je až od 21. Tehdy jsem si myslel, že jen s tím loveckým vystačím, ale zbraně mě tak chytly že stejně mám v plánu rozšířit to o skupiny A,B,E. Ale tu malorážku bych si rád pořídil už nyní jen na to C, proto se ptám. Je fakt že samonabíjecí zbraně občas mezi myslivci jsou, je tam omezení, co se týče velikosti zásobníku při lovu s těmahle zbraněma,ale já s tím lovit nechci. Takže není problém a PČR mi nákupku dá a si ji v klidu koupím? Díky

eM

Příspěvek#188 » sob 12. led 2013, 16:45

Předem i zadem varuju, že nejsem žádnej zbrojmistr ani právník. Ale podle mého výkladu zákona by neměl bejt problém...

Alcatraz píše:...Držitel zbrojního průkazu skupiny B nebo C je oprávněn...
... držet, popřípadě nosit sportovní nebo loveckou zbraň kategorie B...

...takže "Sportovní zbraň - střelná zbraň, určená pravidly sportovní střelby pro národní a mezinárodní disciplíny." a... "Příslušný útvar policie vydá povolení vlastnit nebo držet zbraň kategorie B, pokud má k tomu žadatel řádný důvod. Za řádný důvod se považuje: ...b) uskutečňování sportovní, lovecké, kulturní nebo jiné zájmové činnosti nebo příprava na povolání..."

Akorát ti jí můžou teoreticky odebrat podle § 13 ("Povolení vydané podle § 12 odejme příslušný útvar policie, pominul-li řádný důvod, pro který bylo vydáno"), ale to se snad v praxi nedělá, ne?

eM

Příspěvek#189 » sob 12. led 2013, 16:52

Alcatraz píše:Zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích
Část II
Položka 30

...
c) Vydání průkazu zbraně 200 Kč
...

Zmocnění:
4. Správní úřad může snížit poplatek podle písmene c) této položky na 50 Kč, jde-li o zbraně sportovních střelců, členů sportovních klubů a o zbraně myslivců, členů mysliveckých sdružení.

Mě bylo řečeno, že to mám za 200 Kč protože to mám za účelem ochrany života, zdraví a těch pár věcí co mám. Jak to tak čtu, tak by to ale šlo i za těch 50 Kč, ne? Zbraň sice mám na ochranu, členem sportovního klubu nejsem ale to přece nevadí - i tak mohu být "sportovní střelec".

A jsme zase u toho "může" :) tak za 200 Kč, synu...

Bonanza

Příspěvek#190 » sob 12. led 2013, 17:32

Pokud jsem registroval zbraň pro sport, (za 5O,-), tak jsem se vždy musel prokázat členským průkazem sportovně-střeleckého klubu. A to i vpřípadě, že jsem již některou měl takto registrovanou.

Georg

Příspěvek#191 » sob 12. led 2013, 20:51

Přesně jak píše Bonanza. Taktéž jsem si vloni (2012) registroval (po předchozí koupi :D ) dlouhou malorážku ZKM a platil jsem jako člen sportovního klubu, který zahrnuje i střelce (mimo jiné jsem členem více sportovních klubů) pouze 50,-Kč.

Patrik
moderátor

Příspěvek#192 » ned 13. led 2013, 14:21

eM píše:členem sportovního klubu nejsem ale to přece nevadí - i tak mohu být "sportovní střelec".

Nestačí o sobě prohlásit, že jsi sportovní střelec, i u nás chtějí vidět průkaz klubu.

Georg

Příspěvek#193 » ned 13. led 2013, 16:31

Přesně jak píše Patrik. V mém případě si při registraci v Prostějově dokonce přímo ofocovali (kopírovali) členskou průkazku a pak to přiložili jako přílohu.

eM

Příspěvek#194 » ned 13. led 2013, 17:53

Dík za vysvětlení. Mě šlo hlavně o to, že jsem to ze slov příslušníka pochopil jako 'příplatek' za zbraň na nošení (vrtalo mi proč) a ono je to ve skutečnosti naopak. To že je definice "sportovního střelce" ve výše uvedeném zákoně řekl bych poněkud nejasná, to byl spíš detail.

Alcatraz

Příspěvek#195 » ned 13. led 2013, 19:46

nosit na veřejnosti můžeš i sportovní zbraň registrovanou pro sport, pokud máš ZP.E. Co se poplatku týče, v zákoně je uvedeno toto:

Správní úřad může snížit poplatek podle písmene c) této položky na 50 Kč, jde-li o zbraně sportovních střelců, členů sportovních klubů a o zbraně myslivců, členů mysliveckých sdružení.

I jako člen sportovních klubů je běžnou zvyklostí přisuzovat snížený poplatek pouze zbraním registrovaným pro sportovní/lovecké účely. Průkazka samotná nestačí, musí odpovídat i důvod.

Zpět na