Tlumiče na zbraně
- Karlos81
- Gimpel
- Karlos81
- Héfaistos
Příspěvek#1281 » sob 18. led 2025, 17:26
Co si myslíte o znění nového zákonu o zbraních a střelivu, konkrétně přílohy 1, bod 3.4., kde se mimo jiné píše:
...za tlumič hluku výstřelu se považuje zařízení, které při použití běžného střeliva snižuje hluk výstřelu alespoň o 10 dB
Nevíte jak jsou na tom "lineární kompenzátory" GIS? Neměřil je někdo (resp. nemá někdo přístup k již změřeným datům - GIS si to jistě měřil...).
Nevíte jako metodikou se určuje/měří to v zákoně definované "alespoň o 10 dB"? Tzn. bod měření vůči ústí hlavně ap...
...za tlumič hluku výstřelu se považuje zařízení, které při použití běžného střeliva snižuje hluk výstřelu alespoň o 10 dB
Nevíte jak jsou na tom "lineární kompenzátory" GIS? Neměřil je někdo (resp. nemá někdo přístup k již změřeným datům - GIS si to jistě měřil...).
Nevíte jako metodikou se určuje/měří to v zákoně definované "alespoň o 10 dB"? Tzn. bod měření vůči ústí hlavně ap...
- dan
Příspěvek#1282 » sob 18. led 2025, 17:58
Ja myslim, ze i tady plati, ze kategorii zbrane (zde to, zda jde o tlumic) rozhodne zkusebna v pripade, ze nekdo vyjadri pochybnost. Pokud ti to tedy prodaji jako tlumic, a nikdo nezacne tvrdit, ze neni, tak to je tlumic. A obracene.
Presna metodika v tomto pripade neni uplne podstatna, platit bude rozhodnuti vyrobce/dovozce/prodejce bez ohledu na to jakou metodikou k nemu dospel, a pokud jeho rozhodnuti nekdo napadne, pak rozhodnuti zkusebny - bez ohledu na to, jak presne k nemu dospeje..
Presna metodika v tomto pripade neni uplne podstatna, platit bude rozhodnuti vyrobce/dovozce/prodejce bez ohledu na to jakou metodikou k nemu dospel, a pokud jeho rozhodnuti nekdo napadne, pak rozhodnuti zkusebny - bez ohledu na to, jak presne k nemu dospeje..
- zarozak
Příspěvek#1283 » úte 21. led 2025, 07:13
cipis píše:Ale právě jsi potvrdil, že to aspoň něco tlumí. Kraťas sám o sobě dělá mnohem větší hluk, takže jestli s tím krámem na krátkém byl stejně hlasitý jak ostatní na dlouhých, tak to účel splnilo
Co jsem mel moznost si s tim zastrilet z ruznych zbrani, tak na flinte to moc vyznam nemelo. Ani AR ani kosa s tim nebyla zadna hitparada, porad solidni kraval a ve streleckem boxu obzvlast, venku v prostoru trochu lepsi. Kde to ale vylozene excelovalo byla dlouha devitka, tam uz to fakt na otevrenem prostranstvi fungovalo a pocitove to srazilo kraval tak na 1/2 dobreho tlumice. A to uz je fakt znat
- zarozak
Příspěvek#1285 » úte 21. led 2025, 10:11
DesertEagle píše:Hola amigos. Máte někdo zkušenosti s TOS MP5 ? Jugošský tlumitka napr. na vz.61 chodí pěkně. Tyhle jsou až přílis často na bazarech, tak opravdu nevím ?
https://www.zelenysport.cz/kompenzatory ... mp5-tlumic
Při pohledu dovnitř je to docela zastaralá a neinovativní klasika, tedy žádná hitparáda to rozhodně nebude. To už i ten GIS, který zvukově není nic extra, má sice mizerně navržené, ale alespoň inovatovnější K-Baffles. Stále mi vychází při pohledu na střívka, nejúčinnější rozbití tlaku u A-tecu, ale bohužel taky nejnižší životnost, protože je to jen tupý ALU a ani expanzní baffle není nerez. A-tec používá velmi podobné baffles (v jeho případě moduly), jako BT a to je špička.....bohužel taky cenově
A tak jelikož o něm sám uvažuju, máte zde někdo reálné zkušenosti s A-tec tri lugem? Jde to případně nějak odmontovat a nahradit závitovým adaptérem aby šel tlumič použít i na závitované laufy nebo osadit nielsenem? Nikde neumím splašit žádný rozumný rozkres, foto zadní části
- DesertEagle
- DesertEagle
Příspěvek#1286 » úte 21. led 2025, 14:51
Pravěky tlumič nasadím na pravěký kvér MP5 a budou si rozumnět. Nevím zda dnešní "moderní" tlumiče neroztavím dávkama ? Když do alu Atecu pošleš 2 zásobníky tak ho roztavím mám obavu. Jinak bych TOSem uplně nepohrdal "moderní" tlumiče nám tahaly střelbu na vz. 61 45m o 30cm dolu. TOSák chodil skvěle. Na Empici ještě nebyl, otestuju snad už o víkendu.
- Erix
Příspěvek#1288 » ned 26. led 2025, 18:23
Héfaistos píše:Co si myslíte o znění nového zákonu o zbraních a střelivu, konkrétně přílohy 1, bod 3.4., kde se mimo jiné píše:
GIS HP22, střelivo 5,56 NATO SS 109, hlaveň o délce 10,5".
Snížení akustického tlaku u ucha střelce o 4-5 dB
Záleží na délce hlavně a použitém střelivu.
U ráže 9x19 ekvivalentní, vše hluboko pod 10dB.

- Gimpel
Příspěvek#1289 » úte 28. led 2025, 19:25
Čištění MALORÁŽKOVÝCH tlumičů.
Zajímá mne jak často, chči po kolika ranách, tlumič doopravdy vyčistíte?
Donedávna jsem poctivě čistil po každém použití = 50 až 150 ran.
Pochopitelně mne tato prasárna těžce nebaví.
Tedy přemýšlel po linii => přechodka wocel rezová částečně, čistit vždy => tlumič hliníková slitina, nemá co reznouti, čištění nespěchá.
Stanovil kvótu, že čistiti po třech až pěti použitích, čti za pět možná. Po pětce rychle přehodnotil postoj svůj, že po deseti mohl bych případně snad i.
Mám však dobré aliby, že beznadějně homodějně nepamatuji si (tuto evidenci již nevedu), kolikráte k použití došlo jen. Navíc deset jich asi nebylo.
Zkusím cosi mezi deseti a dvaceti, možná.
(u malorážky se má pokaždé)
K odborným postupům.
Před časem jsem Pistolníkovi plodníkovi doma říkal: ,,Vůbec nevíš čím jsem ten tlumič, co se s ním tak hezky mazlíš také chčistil". Spontánně konstatoval jen: ,,Vím, ty na ně chčiješ". Inu čištění těchto doplňků, alespoň dvaadvacítka jest přeci vícefázové vždy, že.
Jak často čistíte kolegové ???
Zajímá mne jak často, chči po kolika ranách, tlumič doopravdy vyčistíte?
Donedávna jsem poctivě čistil po každém použití = 50 až 150 ran.
Pochopitelně mne tato prasárna těžce nebaví.
Tedy přemýšlel po linii => přechodka wocel rezová částečně, čistit vždy => tlumič hliníková slitina, nemá co reznouti, čištění nespěchá.
Stanovil kvótu, že čistiti po třech až pěti použitích, čti za pět možná. Po pětce rychle přehodnotil postoj svůj, že po deseti mohl bych případně snad i.
Mám však dobré aliby, že beznadějně homodějně nepamatuji si (tuto evidenci již nevedu), kolikráte k použití došlo jen. Navíc deset jich asi nebylo.
Zkusím cosi mezi deseti a dvaceti, možná.
(u malorážky se má pokaždé)
K odborným postupům.
Před časem jsem Pistolníkovi plodníkovi doma říkal: ,,Vůbec nevíš čím jsem ten tlumič, co se s ním tak hezky mazlíš také chčistil". Spontánně konstatoval jen: ,,Vím, ty na ně chčiješ". Inu čištění těchto doplňků, alespoň dvaadvacítka jest přeci vícefázové vždy, že.
Jak často čistíte kolegové ???

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX